Groningen verdubbelt budget kindpakket

Foto: De Redactie

Het college van burgemeesters en wethouders gaat 1,1 miljoen euro extra besteden aan kinderen in arme gezinnen. Door deze verdubbeling is er ruim 2,2 miljoen beschikbaar voor kinderen en jongeren in armoede.

Hierdoor kunnen meer kinderen meedoen aan sport en ook kleding, muziekles en schoolspullen krijgen. Alle kinderen in armoede moeten mee kunnen doen met hun leeftijdsgenootjes en niet aan de kant hoeven staan.

Wethouder armoedebeleid Mattias Gijsbertsen: “De kinderen in onze stad die opgroeien in arme gezinnen moeten dezelfde kansen krijgen als andere kinderen. Met het extra geld kunnen we op nog meer manieren en plekken de belemmeringen voor deze kinderen om mee te doen, wegnemen. Daarmee leggen we een gezonde basis voor de toekomst.”

De gemeente werkt bij de uitvoering nauw samen met scholen, ondernemers en maatschappelijk organisaties. Kinderen en jongeren kunnen zelf ook meedenken over wat nodig is om drempels weg te nemen. Eén op de vijf kinderen in de stad groeit op in armoede.

Maatwerkbudget WIJ teams

Nieuw is dat de WIJ teams voor zorg en ondersteuning in de wijken, gebruik kunnen maken van een MaatwerkKindBudget. Dit geld kan naar eigen inzicht en behoefte worden gebruikt voor kinderen en jongeren in de wijken. Hierdoor kan er snel ingespeeld worden op de behoefte van een kind. Dit past in de gebiedsgerichte aanpak van de gemeente.

Sporten, culturele activiteiten en onderwijs

Groningen wil dat alle kinderen kunnen sporten en deel kunnen nemen aan culturele activiteiten. Ook mogen er geen belemmeringen zijn om mee te doen op school. Hiervoor verhoogt de stad de bijdrage aan Stichting Leergeld, Jeugdsportfonds en Jeugdcultuurfonds. Deze stichtingen betalen lidmaatschapsgelden, cursuskosten en schoolspullen.

Stadjerspas

Het college breidt het aanbod van de Stadjerspas uit met een groter aanbod voor kinderen, waaronder de zogenaamde babybonnen, voor artikelen die nodig zijn voor baby’s en peuters tussen de nul en vier jaar.

Vergoeding zwemdiploma B

De gemeente stelt geld beschikbaar om de zwemlessen te betalen. Het aanbod wordt uitgebreid met zwemdiploma B, wat de veiligheid bevordert.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden