Kap 51 zieke kastanjebomen in Groningen

Aangetaste boom door zwammen.
Foto: Publiek Domein

Opnieuw zijn verspreid over de stad 51 kastanjebomen ernstig aangetast door de kastanjeziekte. Om spontane breuk van stam of takken voor te zijn moeten deze bomen op korte termijn worden gekapt.

Kastanjeziekte verzwakt de bomen en maakt ze vatbaar voor aantasting door zwammen. De zwammen vergroten de kans op spontane breuk van stam of takken.

Het gaat onder meer om 3 bomen in het Noorderplantsoen, 6 bomen aan de singels en 2 op het Martinikerkhof, meldt de gemeente. Maar ook op begraafplaats Selwerderhof (2), in het Sterrebos (1), aan het Heerdenpad (1) en de Henri Dunantlaan (2) staan kastanjes die nu moeten wijken.

In 2011 greep de kastanjeziekte in onze gemeente snel om zich heen. Sindsdien heeft de gemeente ieder jaar een aantal kastanjebomen moeten kappen of terugsnoeien om gevaarlijke situaties te voorkomen.

Geen oplossing

Alle kastanjebomen in de stad worden drie keer per jaar gecontroleerd. Ook jong aangeplante kastanjes zijn vatbaar voor de kastanjeziekte. Omdat er nog geen zicht is op een remedie, plant de gemeente daarom geen nieuwe kastanjes aan, maar andere boomsoorten. In 2016 werden ongeveer 150 nieuwe bomen herplant op de door kastanjeziekte ontstane opengevallen plekken.

Zowel elders in het land als in Groningen (Heerdenpad) is onderzoek gaande naar een manier om de ziekte aan te pakken, maar to dusver hebben de onderzoeken nog geen resultaat opgeleverd.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden