Kentekenparkeren en participatiebanen in Groningse gemeenteraad

Foto: Jan Buurma

Kentekenparkeren, geothermieproject in Groningen en aantallen participatiebanen en afspraakbanen zijn enkele onderwerpen in de Groningse gemeenteraad woensdag 8 februari.

Kentekenparkeren

Het invoeren van kentekenparkeren in Groningen is onderwerp van debat in de raadscommissie Beheer en Verkeer. Automobilisten moeten dan in de parkeerautomaat het kentekennummer van de auto invoeren.

Voor de gemeente betekent het efficiënter controleren. Dat kan met een scanvoertuig. Een nadeel is de privacy-gevoeligheid. Met kentekenparkeren kan achterhaald worden waar iemand met de auto is geweest. In bijna alle steden waar kentekenparkeren is ingevoerd heeft dit tot discussie geleid.

Geothermie

Op verzoek van de fractie van 100% Groningen wordt de stand van zaken rond het geothermieproject in de Stad besproken. Deze partij heeft vragen over de financiering. Het college heeft de raad laten weten dat banken de financiering pas vrijgegeven nadat is gebleken dat de boring van de eerste put succesvol is.

Met geothermie wordt energie opgewekt met warm water uit de grond. B&W verwachten dat in het vierde kwartaal van 2018 de levering van geothermische warmte kan beginnen. In 2025 moeten 10.500 woningen in Groningen zijn aangesloten.

Aanbestedingen

De raadscommissie Werk en Inkomen bespreekt onder meer de resultaten van Social Return. Dat betekent dat de gemeente bij haar inkoopbeleid voorwaarden stelt om banen te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De gemeente Groningen doet dat steeds meer; in 2014 bij 16 aanbestedingen, in 2015 bij 33 aanbestedingen.

Thuiszorg

Desondanks neemt het aantal banen door Social Return jaarlijks af van 1181 ‘plaatsingen’ in 2014 en 786 in 2015). Dat komt door de veranderingen in de thuiszorg. B&W willen in 2017 1000 Social Return-plaatsingen realiseren.

Re-integratie

Verder komen onder meer de participatiebanen en de afspraakbanen aan de orde. De gemeenteraad gaf het college van B&W als opdracht in 2016 500 participatiebanen te creëren, echter met bijna 400 is dat niet gelukt.

Participatiebanen zijn bestemd voor uitkeringsgerechtigden die nog niet toe zijn aan re-integratie richting werk. Doel van dit soort banen is zinvol bezig zijn. Het college wil nu regels en voorwaarden aanpassen om meer participatiebanen te realiseren. B&W willen kijken naar banen in het bedrijfsleven. “Wij denken onder meer aan sociale ondernemingen en zzp’ers.”

Afspraakbanen

Bij de afspraakbanen zijn er juist meer banen gerealiseerd dan het streefcijfer. Tot en met augustus 2016 zijn er voor de arbeidsmarktregio Groningen 1.740 afspraakbanen gekomen bij de overheid en het bedrijfsleven. Dat zijn er ruim 800 meer dan de beoogde 935. Afspraakbanen zijn banen voor mensen met een arbeidshandicap.

Digitale economie

‘Groningen’ doet het landelijk gezin bovengemiddeld goed, onder meer door de aanstelling van een speciale aanjager voor het realiseren van afspraakbanen. Bij het UMCG, de provincie en gemeente Groningen is een fors aantal gerealiseerd. Bij de gemeente zijn dat er 36. Dat is tien meer dan het streefaantal.

Deze commissie Werk en Inkomen buigt zich ook over ‘de digitale economie’ van Groningen en initiatieven die deze digitale economie moeten gaan versterken.

Er zijn woensdag twee commissies: Beheer en Verkeer om 16.30 uur en Werk en Inkomen om 20.00 uur. Deze vergaderingen in de oude raadzaal van het stadhuis op de Grote Markt zijn openbaar. Via groningen.raadsinformatie.nl zijn deze vergaderingen ook live te volgen en achteraf terug te zien via Uitzending Gemist.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen