Groningen omarmt mantelzorgers

Foto: Google Maps

Mantelzorgers worden ook in 2017 ondersteund door de gemeente Groningen. Mantelzorgers zijn mensen, die vanuit hun persoonlijke band, langdurig voor een zieke of gehandicapte zorgen.

De zogenaamde complimentgelden worden gebruikt om deze groep te waarderen, te helpen en overbelasting te voorkomen. Dit jaar gaat het om een bedrag van 944.000 euro.

Wethouder Ton Schroor: ‘De rol van mantelzorgers in de zorg wordt steeds belangrijker. Daarom willen wij hen op allerlei manieren ondersteunen en waarderen voor hun inzet.’ Dat gebeurt in de eigen buurt via de WIJ-teams en ook het steunpunt Mantelzorg van Humanitas.

Het delen van zorg met vrienden, familieleden, vrijwilligers of beroepskrachten staat centraal in het beleid, aldus wethouder Schroor.

De Opstap

Groningen ondersteunt ook het burgerinitiatief “De Opstap”. Dit logeerhuis voor respijt van overbelaste mantelzorgers opent deze week haar deuren.

‘We faciliteren dit experiment en denken samen met de initiatiefnemers na over de verdere ontwikkeling’, aldus de wethouder.

Verder zijn er trainingen voor overbelaste mantelzorgers en wordt de de nieuwe website www.respijtzorggroningen.nl flink gepromoot. Deze website biedt mantelzorgers diverse mogelijkheden om zorgtaken tijdelijk te onderbreken en ‘de batterij weer op te laden’.

Daarnaast zijn er speciale activiteiten, bijvoorbeeld voor jonge mantelzorgers.

Coöperatie Wehelpen.nl

Www.wehelpen.nl is de digitale marktplaats voor hulpaanbod en hulpvragen. Hier kunnen Stadjers hun hulpvraag en -aanbod plaatsen, dat wordt op deze site aan elkaar gekoppeld. Groningen is lid van de coöperatie en wil zich in 2017 inzetten om de bekendheid en het gebruik van de website te verbeteren.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden