Groningen roept bewoners op 100 dagen afvalvrij te leven

Foto: De Redactie

De gemeente Groningen roept haar inwoners op om mee te doen met het project 100-100-100, waarbij 100 deelnemers proberen gedurende 100 dagen 100% afvalvrij te leven.

Dit project is al in meerdere Nederlandse gemeenten succesvol uitgevoerd, meldt de gemeente. Groningen gaat in februari 2017 van start.

Veel afval is opnieuw te gebruiken maar wordt nu nog weggegooid in de grijze of ondergrondse container. In de 100 actiedagen proberen de deelnemers zo weinig mogelijk afval te produceren en het afval dat wel ontstaat zo goed mogelijk te scheiden. Hierdoor blijft er zo weinig mogelijk restafval over.

Een gemiddeld huishouden in Nederland gooit wekelijks 9 kg restafval weg. In onze gemeente is dat minder: 8 kg per huishouden. Bij gemeenten die eerder aan dit project meededen, lukte het bewoners om dit in 100 dagen terug te brengen naar zo’n 1,5 kilo per week.

Afval wegen

Van februari tot en met mei 2017 krijgen deelnemers aan 100-100-100 toegang tot een online platform, waar ze iedere week een kleine opdracht kunnen doen. Daarnaast weegt elke deelnemer wekelijks het restafval en vult het gewicht ervan in op het online platform. Zo wordt berekend hoeveel restafval alle deelnemers gemiddeld nog overhouden.

Koploper

Groningen doet het goed in vergelijking met andere stadsgemeenten als bijvoorbeeld Amsterdam. In onze stad wordt meer dan de helft van het huishoudelijk afval opnieuw gebruikt als grondstof, namelijk 57%. Dit komt met name door een combinatie van scheiding vooraf en scheiding achteraf, in de nascheidingsfabriek. ‘

‘Afvalloze stad’

Gemiddeld produceert een huishouden in Groningen nu nog ruim 400 kg restafval per jaar. Dit moet in 2025 terug naar nul, zodat Groningen dan een ‘afvalloze stad’ is. Het project 100-100-100 is ook bedoeld om gericht verbeteringen te realiseren, bijvoorbeeld in de voorzieningen voor afvalscheiding.

Wethouder Joost van Keulen en Bekende Groningers zoals zangeres Hanneke Kappen, tv-coryfee Piet van Dijken en Marco Agema van Friet van Piet doen mee met deze uitdaging.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen