Bouw eerste zonnepark Groningen van start

Bij Vierverlaten, langs het spoor richting Leeuwarden, komt een park met bijna 8.000 zonnepanelen. Het zonnepark is naar verwachting in april 2017 klaar.

De gemeente Groningen is begonnen met de bouw van het eerste zonnepark van de stad. Het zonnepark wordt aangelegd door ENGIE. De financiering wordt verzorgd door de Gresco die voor de gemeente Groningen verantwoordelijk is voor het opwekken van hernieuwbare energie.

Het is de bedoeling dat de gemeente niet lang de eigenaar van het park blijft. Met behulp van Grunneger Power worden de panelen overgedragen aan de inwoners van Groningen.

Crowdfunding via Noorderbron

Voor het overdragen van de zonnepanelen maakt Grunneger Power gebruik van haar eigen crowdfundingplatform NoorderBron. Inwoners van de gemeente Groningen kunnen zich nu al aanmelden voor de voorinschrijving via www.noorderbron.nl

“We hebben dit project samen opgepakt met Grunneger Power omdat we graag lokale initiatieven ondersteunen om duurzame energie bereikbaar te maken voor alle inwoners van de gemeente Groningen. ” aldus wethouder duurzaamheid Mattias Gijsbertsen. “Ook iemand die geen geschikt dak heeft voor zonnepanelen kan op deze manier bijdragen aan een eigen hernieuwbare energieproductie en daarmee aan de energietransitie in de stad.”

Groningen energieneutraal

Onder de noemer Groningen Geeft Energie heeft de stad zich enkele jaren geleden verbonden aan de ambitie om in 2035 energieneutraal te zijn. Vierverlaten wordt één van de grootste zonneparken van het noorden waardoor er weer een stap richting dit doel wordt gezet.

Met de circa 8000 panelen kan ongeveer 2 miljoen kWh per jaar worden opgewekt. Dit is genoeg voor ongeveer 600 huishoudens.

“Wij zijn blij als ENGIE dat wij kunnen helpen bij deze stap om Groningen verder van fossiele brandstoffen te helpen richting een duurzaam Groningen,”Aldus Auke Louwes van ENGIE.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden