Gemeenteraad Stad debatteert over begroting van bijna 1 miljard

Foto: De Redactie

De gemeenteraad debatteert woensdag 9 november over bijna 1 miljard euro, de gemeentebegroting voor 2017.

Investeringen

Alle inkomsten en uitgaven van de gemeente en daarnaast de voorstellen voor nieuwe investeringen voor volgend jaar staan in de gemeentebegroting.

Zo is er negen euro miljoen voor vernieuwing in de zorg beschikbaar, waaronder de ontwikkeling van de WIJ-teams. Ook gaat er tien miljoen euro aan investeringen naar stedelijke ontwikkeling. Twee miljoen daarvan gaat naar een grondige verbouwing van het Scheepvaartmuseum, twee miljoen ook naar de ontwikkeling van het ‘cultuurcluster’ Ebbingekwartier.

Doorklikbare begrotingswebsite

De gemeentebegroting is voor het tweede achtereenvolgende jaar een gebruiksvriendelijke, doorklikbare website: begroting.groningen.nl en niet meer een boekwerk van honderden pagina’s. Stadjers kunnen via de site veel gemakkelijker zien waar de ongeveer een miljard euro op de begroting aan wordt besteed.

Keuzes

De begroting wordt aan het eind van de vergadering, al dan niet gewijzigd, vastgesteld. Tijdens het zogeheten Voorjaarsdebat voor de zomervakantie hebben de verschillende politieke partijen aangegeven wat hun keuzes zouden zijn voor de nieuwe begroting.

De fracties kunnen tijdens het begrotingsdebat van woensdag laten weten of ze vinden dat het college voldoende heeft geluisterd en hun wensen voldoende in de begroting heeft verwerkt. Met zogeheten amendementen kunnen zij proberen een meerderheid in de raad proberen te vinden om onderdelen van de begroting nog te veranderen.

Traditiegetrouw worden er tijdens het begrotingsdebat veel moties ingediend met verzoeken van partijen aan het college.

Tarievennota

Op het eind van de vergadering staat ook de Tarievennota met de tarieven voor bijvoorbeeld de OZB, afvalstoffenheffing, hondenbelasting en parkeren bij automaten op de agenda.

De gemeenteraadsvergadering begint woensdag vanwege de veelheid aan onderwerpen in de begroting al om 15.00 uur in het stadhuis op de Grote Markt. De ‘Begrotingsraad’ is openbaar en ook online live te volgen via www.groningen.nl/gemeenteraad

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden