Gemeente Groningen: Anders samenwerken met Veranderlabs

Foto: Jan Buurma

De gemeente Groningen gaat de komende maanden met zogeheten ‘Veranderlabs’ met zeven verschillende thema’s aan de slag. De gemeente wil nieuwe manieren van samenwerken ontwikkelen samen met de stad.

De zeven thema’s zijn:

  • Innovatie sociale zekerheid
  • Gebiedsontwikkeling in het A-kwartier
  • Welstand in de Schilderbuurt
  • Binnenstadsdistributie
  • Sporten in Hoogkerk
  • Nieuwe vormen van dagbesteding in Zuid
  • Wijkgericht werken

De gemeente wil op vrije, frisse en eigentijdse manieren ontdekken hoe zij samen met inwoners en organisaties anders kunnen samenwerken om zo tot betere resultaten te komen. Voorop staat vooral het doen en uitproberen in plaats van erover praten.

Het stadsbestuur zet met haar collegeprogramma ‘Voor de Verandering’ in op een andere manier van samenwerken met de stad. Het wijkwethouderschap en de Veranderlabs zijn hier concrete voorbeelden van. Veranderlabs zijn leer/experimenteeromgevingen. In een veranderlab leren en experimenteren alle betrokkenen zoals bewoners, college, raad, ambtenaren, wetenschappers, ondernemers. Iedereen die wil bijdragen, kan aansluiten.

Film
Samen met betrokkenen wil de gemeente verkennen, onderzoeken, combineren en uitproberen om zo tot verrassende oplossingen te komen. Dit gebeurt samen met een aantal aanjagers van buiten de gemeentelijke organisatie. Mensen die bewezen hebben met hun aanpak tot andere processen en resultaten te komen. Belangrijk onderdeel van de Veranderlabs is ook film; om mensen in de stad te verleiden mee te doen, om zelf te leren en om de nieuwe werkwijze vast te leggen in een documentaire.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen