‘Groningen woont Slim’ presenteert zich tijdens Nationale Klimaattop 2016

Klimaattop 2016
Foto: Gemeente Groningen

De sleutel van de mobiele duurzaamheidswinkel ‘Groningen woont SLIM’ werd woensdag 26 oktober overhandigd aan minister-president Rutte en staatssecretaris Dijksma tijdens de Nationale Klimaattop 2016 in Rotterdam. De symbolische overhandiging werd gedaan door de gemeente Groningen, Gasunie en Reimarkt.

‘Groningen woont Slim’ was één van de concrete en nieuwe CO2 reducerende initiatieven die tijdens de top werden gepresenteerd.

De Klimaattop is georganiseerd door staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu met als doel om het klimaatakkoord van Parijs te vertalen naar concrete acties in Nederland.

Energiebesparende maatregelen

In de winkel van ‘Groningen woont Slim’ kunnen inwoners van de stad Groningen simpel en snel energiebesparende maatregelen aanschaffen. Er wordt ter plekke gekeken wat de mogelijkheden zijn, wat het kost en wat het oplevert en de winkel biedt zelf energiebesparende maatregelen aan. Bij deze duurzame, rijdende winkel werken de gemeente Groningen, Gasunie en Reimarkt samen.

De innovatieve Groningse aanpak kan niet alleen voor de stad Groningen, maar ook regionaal en landelijk van grote betekenis worden bij de moeilijk te verduurzamen particuliere woningen van de gebouwde omgeving.

Sharon Dijksma, staatssecretaris Infrastructuur & Milieu: ‘Ik ben onder de indruk van het initiatief ‘Groningen woont Slim’, waarbij de lokale overheid en bedrijfsleven samenwerken om inwoners te helpen simpel en snel energiebesparende maatregelen aan te schaffen.

‘One-stop-shop voor duurzaam wonen

Veel huiseigenaren vinden een grondige verduurzaming van hun woning een kostbare en te complexe aangelegenheid. Gasunie maakt zich al langer sterk voor een one-stop-shop voor onafhankelijk advies en begeleiding bij verduurzaming. Consumenten worden geadviseerd en begeleid door een onafhankelijke partij bij het opstellen van een plan van aanpak om te komen tot een energiezuiniger huis. Het energieloket ‘Groningen woont Slim’ geeft daar invulling aan.

Groningen Energieneutraal in 2035

‘Groningen Woont SLIM’ komt voort uit het gemeentelijke energieprogramma. Groningen wil in 2035 energieneutraal zijn. Het verduurzamen van bestaande woningen is een belangrijk onderdeel om de doelstelling energieneutraal 2035 te halen. De gemeente wil jaarlijks ongeveer 4.500 woningen verduurzamen naar label C of hoger. Het Rijk levert een belangrijke financiële bijdrage aan ‘Groningen Woont SLIM’.

Op www.groningenwoontslim.nl is meer informatie te vinden over maatregelen om woningen energiezuiniger te maken.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden