Groningen geeft ruimte aan de fiets

Foto: Publiek Domein

Groningen geeft de fiets meer ruimte, blijkt uit de fietsstrategie van de gemeente Groningen. In de komende jaren zijn duidelijke keuzes nodig voor het groeiende fietsverkeer.

Nergens ter wereld fietsen relatief gezien zoveel mensen als in Groningen. Maar liefst zestig procent van alle verkeersbewegingen gebeurt op de fiets. Het college wil dat graag verder uitbreiden, maar dat kan alleen onder de juiste voorwaarden.

Traditie
Wethouder Paul de Rook: “We hebben in Groningen een lange traditie van goed en helder fietsbeleid. Die traditie willen we zeker voortzetten om de stad economisch vitaal, bereikbaar en gezond te houden. Daarvoor geven we, nog meer dan voorheen, ruimte aan de fiets.”

Gedragsbeïnvloeding
Het aantal fietsers neemt toe door een groeiend aantal inwoners van de stad. Ook nieuwe ontwikkelingen, zoals de e-bike zorgen voor meer drukte op de fietspaden. In de nieuwe fietsstrategie is aandacht voor het oplossen van problemen, zoals stallingen in de binnenstad en een goed fietsnetwerk.

Het college gaat ook werken aan gedragsbeïnvloeding en het zelflerend vermogen van fietsers, dit is nieuw. Ook nieuw is de Fiets Effect Analyse (FEA). Dit betekent dat de gemeente bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen voortaan vanaf het begin van de planvorming kijkt naar de gevolgen voor de fiets.

Prioriteiten
Er zijn verschillende maatregelen denkbaar om de fiets letterlijk en figuurlijk meer ruimte te geven. De meeste maatregelen kosten ook geld. Daarom wil het college de komende tijd met de stad en de gemeenteraad in discussie over de prioriteiten. Voorbeelden van maatregelen kunnen zijn:

  • Het verwarmen van hoofdfietsroutes met aardwarmte om ze duurzaam sneeuw- en ijsvrij te houden.
  • Het aantrekkelijker maken van  P+R-terreinen en stations om daar over te stappen op de fiets.
  • Meer ruimte voor fietsers op de Diepenring of het herinrichten van de Korreweg als fietsstraat.
  • De uitbreiding van fietsenstallingen, zowel in de binnenstad als in de wijken.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen