Eerste stap gezet naar één noordelijk belastingkantoor

Foto: Publiek Domein

De gemeente Groningen en de drie noordelijke waterschappen Hunze en Aa’s, Noorderzijlvest en Wetterskip Fryslân willen van start gaan met één noordelijk belastingkantoor voor de heffing van lokale belastingen.

Als ook de algemeen besturen van de waterschappen op 6 en 12 juli ‘ja’ zeggen, is de oprichting daarvan een feit.

Voor inwoners van de gemeente Groningen betekent dit dat ze nog maar één aanslagbiljet krijgen voor alle waterschaps- en gemeentelijke belastingen.

In het centrale belastingkantoor zullen in het begin alle lokale gemeentelijke belastingen van de gemeente Groningen en de drie waterschappen ondergebracht worden. Het nieuwe kantoor biedt op termijn ook de mogelijkheid om meer gemeenten in Noord-Nederland te faciliteren.

Het centrale belastingkantoor wordt voorlopig nog het ‘Noordelijk Belastingkantoor’ wordt genoemd. Het kantoor zal op z’n vroegst medio 2017 operationeel zijn.

Forse besparing

In de afgelopen maanden is onderzocht of het rendabel is om samen te werken. Hieruit bleek dat op jaarbasis ruim 1,7 miljoen euro bespaard kan worden.

Geen gedwongen ontslagen

Hefpunt is momenteel de uitvoeringsorganisatie die namens de drie waterschappen de waterschapsbelastingen heft en int. Alle belastingmedewerkers van Hefpunt en de gemeente Groningen kunnen mee naar de nieuwe organisatie.

De komst van het Noordelijk Belastingkantoor is nu alleen nog afhankelijk van het definitieve besluit van de waterschappen in juli.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen