Verkiezing Europees Parlement 2024

06 jun , 8:25 Gemeente
verkiezing europees parlement 2024
Vandaag, donderdag 6 juni mag gestemd worden voor de Nederlandse leden van het Europees Parlement.
Alle stemlokalen in de gemeente Groningen zijn toegankelijk voor mindervaliden, behalve Centrum De Poort aan de Moesstraat, VRIJDAG aan de Akkerstraat, de Boerhaaveschool aan de Veenweg.

Openingstijden

De stemlokalen zijn geopend van 7.30 uur tot 21.00 uur. In het stemlokaal op het Hoofdstation kan al gestemd worden vanaf 6.30 uur tot 21.00 uur.

Op wie kunt u stemmen

Kandidatenlijst

Lijst 1 GROENLINKS / Partij van de Arbeid (PvdA)
Lijst 2 VVD
Lijst 3 CDA - Europese Volkspartij
Lijst 4 Forum voor Democratie
Lijst 5 D66
Lijst 6 Partij voor de Dieren
Lijst 7 50PLUS
Lijst 8 PVV (Partij voor de Vrijheid)
Lijst 9 JA21
Lijst 10 NL PLAN EU
Lijst 11 ChristenUnie
Lijst 12 Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP)
Lijst 13 BBB
Lijst 14 Meer Directe Democratie
Lijst 15 SP (Socialistische Partij)
Lijst 16 vandeRegio
Lijst 17 Volt Nederland
Lijst 18 Belang Van Nederland (BVNL)
Lijst 19 NSC
Lijst 20 Piratenpartij - De Groenen
De Europese Verkiezing worden één keer in de vijf jaar gehouden in de 27 lidstaten van de Europese Unie. Niet alle lidstaten stemmen op dezelfde dag. De verkiezing moet plaatsvinden tussen donderdag 6 juni en zondag 9 juni 2024. Het Europees Parlement is de rechtstreeks gekozen volksvertegenwoordiging van de Europese Unie en vertegenwoordigt de burgers van de lidstaten van de Europese Unie. Samen met de Raad van de Europese Unie en de Europese Commissie heeft het een wetgevende taak op uiteenlopende gebieden zoals landbouw, voedselveiligheid, milieu en de begroting binnen de Europese Unie.

Telling

De stembureaus sluiten op donderdag 6 juni om 21.00 uur. Direct daarna worden de stemmen voor de eerste keer geteld. Vervolgens op vrijdag 7 juni vanaf 8.00 uur worden de stemmen voor de tweede keer geteld. Deze telling is in MartiniPlaza aan de Leonard Springerlaan 2 in Groningen. Alle tellingen zijn openbaar. U mag dus komen kijken.

Uitslag

Het stemmen voor de verkiezing van het Europees Parlement gebeurt in andere landen nog tot en met 9 juni. Vanaf maandag 10 juni is de uitslag te lezen op uitslagen verkiezingen.