De Held III wordt groene gezinswijk met verschillende woningen

Foto: Gemeente Groningen

De Held III wordt een moderne gezinswijk, met een groen karakter en een breed aanbod aan (betaalbare) woningen. De gemeente verwacht in 2027 de eerste van in totaal 1.850 woningen te bouwen. Met dit aantal draagt de nieuwe wijk stevig bij aan de Groningse woningambitie en -behoefte.

De gemeente Groningen en de Groninger Projecten CV (GPCV) hebben het akkoord op hoofdlijnen voor De Held III ondertekend. “Dat is een belangrijke stap voor de ontwikkeling van het nieuwe woongebied aan de noordwestelijke rand van de stad”, aldus de gemeente. Het akkoord op hoofdlijnen volgt op jarenlange gesprekken over de ontwikkeling van het gebied tussen Gravenburg en De Held. Het plangebied bestaat uit drie delen: noord, centrum en zuid.

Uitgangspunt is het bouwen in evenwicht met natuur en ecologie. Met een herkenbare wierdenstructuur vormt de geschiedenis van het gebied als wierdenlandschap de basis voor het plan. In deze structuur liggen woonbuurten, de wierden, verhoogd in het landschap en krijgen nagenoeg alle woningen een adres aan het groen.

1.850 woningen

Het plan is om 1.850 woningen te realiseren bij De Held III, waarvan er per jaar 150 tot 200 gebouwd moeten worden. Het woningbouwprogramma is divers: 30 procent sociale woningbouw, 20 procent betaalbare woningbouw en 50 procent vrije sector. Het centrale gebied krijgt een voorzieningencentrum.

Onderdeel van het plan is ook een nieuw wijkpark tussen de bestaande school bij Gravenburg en een nieuw sportpark aan de noordoostzijde van het plangebied, tussen het Reitdiepsplein en de volkstuinen. Een hoofdontsluitingsroute, een ov-verbinding en een netwerk van fiets- en voetpaden maken het gebied toegankelijk.

Met de ontwikkeling van De Held III worden de bestaande wijken De Held en Gravenburg aan elkaar gekoppeld. Vanwege de verdeling in grondeigendommen en het nog ontbreken van ontsluitingen is er gekozen voor een integrale gebiedsontwikkeling.

Op korte termijn worden het concept stedenbouwkundig kader, de uitgangspunten en de planning tijdens inloopbijeenkomsten met omwonenden en andere belanghebbenden gedeeld.

Kijk hier voor meer informatie over De Held III .

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen