Gemeente begint proef met vergoeden van tandartskosten voor minima

Foto: StockSnap via Pixabay

De gemeente gaat een proef doen met het vergoeden van tandartskosten voor inwoners met lage inkomens. De proef begint per 1 april.

Uit onderzoek blijkt dat 12 procent van de Nederlanders met een laag inkomen afziet van een bezoek aan de tandarts. Een op de drie volwassen Nederlanders heeft geen tandartsverzekering. Daardoor kunnen grote problemen ontstaan, wanneer er onvoorzien een dure behandeling moet plaatsvinden. De gevolgen van een slecht gebit zijn volgens de gemeente groot.

Behandelingen die door de gemeente vanuit de bijzondere bijstand vergoed gaan worden, zijn bijvoorbeeld controles en het vullen van gaatjes. De gemeente begint de proef omdat mensen met een laag inkomen soms de tandarts mijden vanwege de kosten. De gemeente hoopt hiermee te bereiken dat meer mensen met een laag inkomen naar de tandarts gaan.

De gemeente komt met een laagdrempelige vergoeding. Wel wordt een maximumbedrag of aantal vergoedingen ingebouwd. De gemeente vraagt ook om een factuur.

Als de proef met mondzorgkosten succesvol blijkt, dan wil de gemeente stapsgewijs ook andere kostensoorten , zoals fysio- en oefentherapie, gaan vergoeden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen