Esmé van den Boom is nieuwe stadsdichter van Groningen

Nieuwe Stadsdichter Esmé van den Boom.
Nieuwe Stadsdichter Esmé van den Boom.
Foto: Henk Veenstra

Esmé van den Boom is de nieuwe stadsdichter van Groningen. Van den Boom volgt Myron Hamming op die de afgelopen twee jaar stadsdichter was.

Wethouder van cultuur Kirsten de Wrede maakte zondagmiddag de naam van de elfde stadsdichter bekend tijdens een vrolijk poëziefeest in de Oosterpoort. Stadsdichter Myron Hamming trad nog één keer op en de kersverse nieuwe stadsdichter gaf eerste optreden.

Van den Boom (1993) is gekozen uit dertig kandidaten. Deze aanmeldingen waren zeer divers van niveau en achtergrond. De commissie ziet in Esmé van den Boom een bescheiden, gedegen dichter die haar dichttalent gecombineerd met haar liefde voor de stad Groningen sterk kan inzetten. De commissie bestond uit uit Frans Kerver, initiatiefnemer van de sociale organisatie Tuin in de Stad, Gillis Dorleijn, emeritus-hoogleraar Nederlandse Letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en Maud Vanhauwaert, voormalig stadsdichter van Antwerpen.

“Zij staat als bibliotheekmedewerker middenin de Groningse samenleving, is compassievol en heeft oog voor alle Groningers”. “Ze schrijft bovendien goede poëzie en heeft de nodige podiumervaring. Als programmamaker organiseerde zij jarenlang literaire activiteiten en heeft mede daardoor een groot netwerk in de culturele wereld opgebouwd. Ze is bovendien een enthousiaste lezer en deelt leestips”.

In het verleden was ze huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen. Als ambassadeur van de stad legt de stadsdichter belangrijke lokale momenten vast in gedichten. Het stadsdichterschap is voor twee jaar.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen