Prestatieafspraken wonen voor voldoende, duurzame en betaalbare woningen ondertekend

Foto: Gemeente Groningen

De gemeente, woningcorporaties en huurdersorganisaties hebben woensdag prestatieafspraken gemaakt voor 2024 over de sociale huurwoningen in de gemeente Groningen. De afspraken gaan vooral over voldoende, duurzame en betaalbare woningen, in leefbare wijken. Daarbij is er extra inzet om geldproblemen bij huurders te voorkomen. Ongeveer één op de drie Groningers woont in een sociale huurwoning van een corporatie, meldt de gemeente.

Duurzaamheid

Eind 2024 heeft meer dan de helft van de huurwoningen energielabel A of beter. Dit doen de corporaties door bestaande huizen te verduurzamen, zonnepanelen te plaatsen en door het bouwen van nieuwe bijna energie-neutrale huizen. De gemeente en corporaties investeren samen in de inzet van energiecoaches, buurtgerichte acties en het verstrekken van kleine energiebesparende maatregelen. Circulair bouwen is een nieuw thema in de prestatieafspraken.

Voldoende woningen

De corporaties zijn volop bezig met investeren in meer sociale huurwoningen. Elk jaar komen er ongeveer 170 extra nieuwe sociale huurwoningen bij. De gemeente zet zich in voor voldoende plekken om sociale huurwoningen te bouwen, bijvoorbeeld in de wijken Suikerzijde en Meerstad.

Voorkomen geldproblemen

Om te voorkomen dat huurders in geldproblemen komen gaan de gemeente en woningcorporaties vaker en sneller contact zoeken met huurders bij huurachterstand. De corporaties streven naar geen huisuitzettingen volgend jaar door geldproblemen. Daarbij is het wel nodig dat huurders mee willen werken aan mogelijke betalingsregelingen.

De gemeente biedt daarnaast de Voorzieningenwijzer volgend jaar aan. Via deze website kunnen bewoners zien op welke voorzieningen ze recht hebben en geld besparen.

De prestatieafspraken zijn op 12 december ondertekend door de woningcorporaties Nijestee, Lefier, De Huismeesters, Patrimonium, Wierden en Borgen en Woonborg, de huurdersorganisaties en de gemeente Groningen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen