Gemeente keert energietoeslag over dit jaar uit

Foto: Pixabay fotoblend

De gemeente keert deze maand de energietoeslag voor dit jaar uit.

De Eerste Kamer stemde 3 oktober in met het wetsvoorstel eenmalige energietoeslag 2023. Dit betekent dat huishoudens met een laag inkomen ook dit jaar recht hebben op een tegemoetkoming in de energiekosten.

Gemeente Groningen heeft deze week de beleidsregels vastgesteld voor deze energietoeslag. Het bedrag voor huishoudens tot 120 procent van de bijstandsnorm is 800 euro. Voor huishoudens met een inkomen tussen de 120 en 140 procent van de bijstandsnorm is 400 euro beschikbaar.

Streven naar zo snel mogelijk uitbetalen energietoeslag

Het uitbetalen van de energietoeslag vindt plaats in verschillende perioden. Deze keus is gemaakt om eerst de inwoners waarvan de gemeente weet dat ze recht hebben op de toeslag, automatisch te kunnen betalen. De eerste automatische uitbetaling is bij een groot aantal huishoudens binnen vóór 10 november. De tweede automatische uitbetaling doet de gemeente voor 1 december.

“Ik ben blij dat we de eenmalige energietoeslag ook in 2023 mogen uitbetalen”, aldus wethouder Eelco Eikenaar van Inkomen en Schulden. “We zien steeds vaker mensen, ook net boven het sociaal minimum, die hun financiën niet meer rond krijgen. Met de energietoeslag kunnen we huishoudens op of net boven het sociaal minimum helpen met het betalen van de energierekening.”

Aanvragen energietoeslag

Inwoners die niet automatisch de energietoeslag 2023 ontvangen, maar wel tot de doelgroep behoren, kunnen vanaf 1 december een aanvraag indienen tot en met 31 mei 2024 via de website van de gemeente. Ook is daar meer informatie te lezen over de energietoeslag 2023.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen