In het weekend van zaterdag 9 en zondag 10 september 2023 openen tientallen monumenten in de gemeente Groningen gratis hun deuren voor publiek tijdens de Open Monumentendag. OP het programma staan naast het bekijken van de monumenten veel activiteiten. "Er is van alles te zien en te beleven, voor zowel jong als oud", aldus de gemeente.
Het thema van de Open Monumentendag van dit jaar is ‘Levend erfgoed’. Onder levend erfgoed worden de tradities en gebruiken verstaan die kenmerkend zijn voor een regio. Denk bijvoorbeeld aan de Groninger taal, volksverhalen, ambachten, typische Groninger eet- en drinkgewoonten als de welbekende eierbal en ranja, en de jaarlijkse viering van het Groningens Ontzet. Een ander type levend erfgoed zijn bijzondere dieren- en plantenrassen, zoals de Groninger Blaarkop en Groninger appelrassen.
Anders dan de tastbare stenen van een monument, is levend erfgoed voortdurend in beweging en verandert het mee met de tijd én van beoefenaar tot beoefenaar. Deze ambachten, tradities en gebruiken zijn vaak onbewust al aanwezig in de monumenten, maar wordt dit jaar nóg zichtbaarder gemaakt tijdens Open Monumentendag.
Veel programmaonderdelen hebben te maken met de Groninger taal of Groninger volksverhalen. Een tijdelijke tentoonstelling bezoeken, luisteren naar verhalenvertellers, flitslezingen of mini-concerten, meedoen aan stadswandelingen of volksverhalenwandeling onder begeleiding van een expert maken.
11.00 uur St. Franciscuskerk: Broescursus Gronings door taaldocent Olaf Vos;
15.00 uur Pepergasthuis: optreden verhalenvertellerscollectief Kom op Verhoal;
16.00 uur Noordlaren: dorpswandeling door Noordlaren van 1850.
11.00 uur Langelandster molen: optreden Luna Hamelink
13.45 uur Garmerwolde: volksverhalenwandeling door Arjan Sterken
16.00 uur kerk Woltersum: mini-concert Marlene Bakker
Kijk voor het gehele programma op de website www.openmonumentendag.nl/groningen . Voor sommige activiteiten moet gereserveerd worden.
Op 9 september organiseert de gemeente Groningen ook de Ontdekdag water, riool en toekomst. Deze dag valt bewust samen met de Open Monumentendag. Sommige rioolgemalen zijn namelijk ook monumenten, zoals het rioolgemaal aan het Damsterdiep. Deze is daarom te bezoeken in het weekend van 9 en 10 september. Onder de slogan ‘Waar gaat dat heen?’ kunnen bezoekers ontdekken hoe het riool er onder de grond uitziet, waar afvalwater naartoe gaat en hoe je eenvoudig water kunt besparen.