Gemeenteraad bespreekt initiatiefvoorstel afvalpreventie

27 jun 2023, 12:45 Gemeente
stadhuis 2023
Woensdag bespreekt de gemeenteraad het initiatiefvoorstel 'Afvalpreventie . Voorkomen is beter dan genezen’. Voordat afgedankte maar nog bruikbare spullen als grofvuil naar de stort gaan, eerst een ‘Tof Vuil’-feestje in de buurt om ze een tweede leven te kunnen geven.
Dat is één van de onderdelen van een afvalplan van een aantal politieke partijen in de Groninger gemeenteraad. Ook bespreekt de raad de nieuwste ideeën voor de wijkvernieuwing in de noordelijke wijken van de stad Groningen en concrete maatregelen die de gemeente wil nemen rond lopen, fietsen en verkeersveiligheid als vervolg op de gemeentelijke Mobiliteitsvisie ‘Groningen Goed op Weg’.
Het afvalplan van vijf politieke partijen komt woensdag om 19.00 uur aan de orde. De partijen willen met hun afvalvoorstel werken aan het verminderen van de Groningse afvalberg. “De productie van nieuwe producten is ontzettend vervuilend”, zegt initiatiefnemer Andrea Poelstra (D66). “Daarom moeten we meer producten gaan hergebruiken. In Groningen hebben we de ambitie om in 2030 afvalvrij te zijn. Dat is heel ambitieus. Wij vinden dat er een tandje bij moet. Daarom dienen we dit breed gedragen initiatiefvoorstel in.”
De ideeën van het voorstel gaan over verschillende zaken, zoals het stimuleren van ‘Tof Vuil-bijeenkomsten’ op buurtniveau, het doorontwikkelen van kringloopwinkels en repaircafés en Zero Waste Raamstickers voor ondernemers. Een ander onderdeel is het stimuleren van het gebruik van wasbare luiers in samenwerking met kraamzorg en kinderdagopvang en het beschikbaar maken van duurzame menstruatieproducten. De gemeente zou ook ‘garagesales’ kunnen stimuleren, waarbij inwoners vanuit hun garage nog bruikbare spullen verkopen.

Afvalstoffenheffing

Het college van B&W heeft al laten weten positief te staan ten opzichte van de ideeën van de vijf partijen. Het zegt er wel bij dat uitvoering van alle ideeën in het initiatiefvoorstel kan leiden tot een geringe stijging van de afvalstoffenheffing. De gemeenteraad stemt later over het afvalplan.
De bespreking van de raadssessie over de afvalplannen gebeurt in een zogeheten meningsvormende sessie, waarbij inwoners aan het begin van de vergadering de kans krijgen om in te spreken. Zo kunnen zij de raadsleden laten weten wat ze van de plannen vinden.
Op de agenda van de Politieke Woensdag staat om 16.30 uur een sessie over de wijkvernieuwing in de noordelijke wijken. De raad bespreekt dan het zogeheten ‘Ambitiedocument Wijkvernieuwing op z’n Gronings’.

Wijkgesprekken

Onder dit document staan de handtekeningen van de gemeente en maatschappelijke organisaties als woningcorporaties, scholen en de politie. Gezamenlijk willen ze de problemen in de noordelijke wijken aanpakken, met geld van het Rijk van het zogeheten Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid. In het kader van de wijkvernieuwing houdt de gemeenteraad Wijkgesprekken in de betrokken wijken. Begin deze maand was het eerste Wijkgesprek waarbij inwoners van Selwerd, De Hoogte en de Indische Buurt over hun eigen wijk in gesprek gingen met gemeenteraadsleden.

Verkeersonveilige kruispunten

Onderwerpen die de raad ook bespreekt is het ‘Uitvoeringsprogramma Lopen, Fietsen en Verkeersveiligheid’ over de aanleg van nieuwe voetgangers- en fietsvoorzieningen, het verbeteren van bestaande loop- en fietsroutes en de aanpak van verkeersonveilige kruispunten en wegvakken.

Politiek Vragenuur

Om 15.30 uur is het wekelijkse Politiek Vragenuur. Raadsleden kunnen de leden van het college van B&W dan vragen stellen over actuele kwesties en krijgen dan onmiddellijk antwoord. Het Vragenuur is live te volgen via de website van de gemeenteraad. Daar zijn in de loop van dinsdag ook de precieze vragen van raadsleden aan B&W te vinden.

Inloopmoment

Van 20.30 tot 21.00 uur is het informele ‘spreekhalfuur’ ‘Inwoners in gesprek met de raad’. Belangstellenden kunnen zo binnenlopen en aanmelden is niet nodig.
Kijk voor alle onderwerpen op de agenda van de Politieke Woensdag van 28 juni op de website van de gemeenteraad :