Boa’s in Groningen krijgen handboeien en bodycam en mogen fouilleren

Foto: Beuningen nieuws

De gemeente Groningen heeft de bevoegdheden van buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) uitgebreid om de veiligheid van de handhavers te vergroten.

Naast het recht om verdachten aan te houden, mogen boa’s nu ook handboeien gebruiken en verdachten fouilleren. Bovendien wordt er vanaf eind april een bodycam aan hun uitrusting toegevoegd. Boa’s krijgen volgens de gemeente in toenemende mate te maken met agressie en geweld en door de uitbreiding van bevoegheden wil de gemeente de veiligheid van boa’s verbeteren.

Bodycam

Een bodycam is een kleine draagbare camera. De boa draagt deze zichtbaar en heeft als doel om de interactie tussen de boa en een inwoner te filmen. De boa moet van tevoren aangeven dat de camera wordt aangezet. Het doel is om een dreigende situatie te de-escaleren. Mensen gedragen zich beter als er een camera op hen gericht is, zo bleek tijdens een gehouden proef vorig jaar.

De boa die een camera draagt kan de beelden niet zelf afspelen of weggooien. De beelden worden 28 dagen bewaard op een beschermde server. In de tussentijd kan de politie en het Openbaar Ministerie de beelden opvragen en kunnen mensen die gefilmd zijn de beelden bekijken. Na 28 dagen wordt het bestand vernietigd.

Handhavers die mogen fouilleren en de bodycam en handboeien mogen gebruiken, hebben hiervoor een training gevolgd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen