NK Tegelwippen in Groningen van start

(Archief de Redactie)
(Archief de Redactie)
Foto: Bert Lanting

Samen met het buurttuinteam gaf wethouder Mirjam Wijnja dinsdag het startschot voor de derde editie van het NK Tegelwippen. Dat gebeurde bij wijkcentrum Bij Van Houten, de voormalige Siebe Jan Boumaschool door het verwijderen van tegels.

Het betegelde plein bij het schoolgebouw toveren vrijwilligers deels om tot een groene oase en van de overtollige tegels maken ze plantenbakken en een bank.

De gemeente doet samen met de inwoners voor de derde keer mee met als doel om zoveel mogelijk tegels en stenen vervangen door gras, bloemperken, struiken, bomen en geveltuinen. “Het klimaat verandert, we hebben vaker te maken met hitte, droogte én stevige hoosbuien. Een groene tuin werkt als een spons, het kan water goed opnemen en planten voeden. Zo wordt de gemeente meer klimaatbestendig, aantrekkelijker voor insecten en dieren, koeler op warme dagen én veel mooier”, aldus wethouder Wijnja. De gemeente draagt zelf ook bij aan vergroening van openbare ruimtes door de actie Steenbreek.

Meedoen

Alle Groningers kunnen meedoen aan het NK Tegelwippen door de verwijderde tegels te melden via www.nk-tegelwippen.nl inclusief een foto van het resultaat. Deze tegels worden dan meegeteld in de tegelstand. Het NK Tegelwippen, waaraan ruim 150 gemeenten meedoen, loopt tot 31 oktober.

Tegeltaxi en subsidie

Gewipte tegels kunnen een tweede leven krijgen als bank, moestuinbak of een insectenhotel. Dit voorjaar haalt de tegeltaxi van de gemeente ook weer tegels op. De data waarop de tegeltaxi rijdt wordt binnenkort bekendgemaakt op de website duurzaamgroningen.nl.Bij het wippen van 20 m2 of meer aan tegels, kan klimaatsubsidie worden aangevraagd. Ook hierover staat meer informatie op duurzaamgroningen.nl.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen