Basisbaan in Groningen krijgt vervolg vanwege succes

Foto: Bert Lanting

De Basisbaan, het driejarige experiment dat in maart 2020 startte in Groningen, krijgt een vervolg vanwege het succes ervan. Het initiatief biedt extra werkgelegenheid voor inwoners die anders geen kans maken op een betaalde baan. De resultaten presenteerde de gemeente maandagmiddag.

De basisbaners werken in de dorpen en wijken. Uit de eindevaluatie blijkt dat de basisbanen leidden tot hogere inkomens en verbeterde welzijn en gezondheid voor de deelnemers. Niemand van de deelnemers die gestart zijn met een Basisbaan is uitgevallen.

Daarnaast heeft de komst van de Basisbaners de leefbaarheid van de wijken en dorpen van de gemeente verbeterd. Het experiment begon met 56 deelnemers en wordt ieder jaar uitgebreid met minimaal 50 mensen naar in totaal 250 de komende jaren. De medewerkers die drie jaar geleden zijn gestart krijgen een vast contract.

Wethouder Bloemhoff bood samen met een Basisbaner het eindrapport aan minister Schouten aan die op werkbezoek was in Groningen. Zij bezocht onder andere mensen met een basisbaan.

Wethouder Werk Carine Bloemhoff: ”Ik ben ontzettend blij met deze resultaten. Basisbaners die ik spreek, geven aan dat het werk hen weer zelfvertrouwen en energie geeft. Ook voelen ze zich fitter en ervaren ze minder stress. Bovendien gaan ze er in inkomen op vooruit. Ik ben er van overtuigd dat de Basisbaan een prachtige manier is om mensen die anders niet aan het werk komen bestaanszekerheid en betekenisvol werk te bieden in de praktijk, dat blijkt maar weer uit deze evaluatie”.

Vanwege de positieve resultaten wordt de basisbaan structureel onderdeel van het arbeidsmarktbeleid in de gemeente.

De deelnemers voeren diverse taken uit die zijn aangepast aan hun wensen en mogelijkheden en die geen betaalde banen of vrijwilligerswerk verdringen. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om ondersteuning in buurtcentra, het opruimen van zwerfafval, het optreden als gastheer of gastvrouw op verschillende locaties in de wijk, het assisteren van fietsstewards, het meewerken aan een wijkblad, het ondersteunen van een sportvereniging of het bijstaan van kwetsbare buurtbewoners. Welke taken de deelnemers uitvoeren hangt ook af van hun wensen en mogelijkheden. Inmiddels zijn in vrijwel alle wijken en dorpen deelnemers met een basisbaan actief.

Het succes van dit project heeft geleid tot interesse van andere gemeenten en adviesorganen. De gemeente roept op tot samenwerking tussen het Rijk en de gemeenten om deze belangrijke vorm van werk mogelijk te maken.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen