Staking gemeentelijke medewerkers: geen inzameling afval, afvalbrengstations gesloten en Boa’s staken ook

Foto: De Redactie

Medewerkers van Stadsbeheer, toezichthouders en Boa’s van de gemeente Groningen gaan vanaf vrijdag vier dagen staken. Medewerkers, die afval inzamelen, de straten schoonhouden, medewerkers die toezien en handhaven leggen het werk neer tot en met maandag 13 februari staken. Ook de afvalbrengstations zijn gesloten. Dat heeft de vakbond FNV bekendgemaakt.

De staking heeft te maken met landelijke onderhandelingen over de cao voor de gemeenten. Op dit moment is er geen akkoord en op 11 januari liep het ultimatum af, dat bonden hadden gesteld. Deze cao regelt de arbeidsvoorwaarden voor werknemers die in dienst zijn bij een gemeente. De landelijke werkgeversorganisaties VNG en WSGO en de vakbonden FNV en CNV zijn hierover met elkaar in overleg. Er is op dit moment nog geen akkoord.

Naast een loonsverhoging van 12 procent eisen de bonden onder andere ook een automatische prijscompensatie, een structurele loonsverhoging van honderd euro per maand, een goede verlofregistratie en handhaving van de sociale zekerheid.

“De actiebereidheid onder de medewerkers van Stadsbeheer en Veiligheid van de gemeente Groningen is groot, aldus Shirley Harms, FNV Overheid bestuurder Groningen. “Alle onderdelen van Stadsbeheer gaan plat. Van de afvalbrengstations en de medewerkers groen tot aan de vuilnisophalers: iedereen doet mee! Medewerkers maken zich ernstige zorgen over de hoge inflatie, de dure boodschappen en de hoge energierekening nu hun inkomens ver hierbij achterblijven.”

Dit houdt in dat het afval van vrijdag tot en met maandag geen afval opgehaald wordt en er niet schoongemaakt wordt in de stad. Een uitzondering is dat er schoongemaakt wordt op de Vismarkt na de markt. De gemeente meldt overlast te verwachten van volle ondergrondse containers, volle prullenbakken en afval op straat.

De Boa’s houden op maandag 13 februari een publieksvriendelijke actie. Zij delen dan geen boetes uit. Voor de veiligheid zijn ze wel zichtbaar op straat en zetten ze zich in voor hulpverlening.

Maandag, op de laatste dag van de staking, wordt afgeslopen met een grote manifestatie op de Grote Markt. Namens de stakers en alle overige medewerkers van de gemeente Groningen wordt dan een oproep gedaan aan wethouder Mirjam Wijnja om zich hard te maken bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten voor een goed en serieus cao-bod.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen