Kunstenares Jildau Nijboer wint George Verberg Stipendium 2022

Foto: Bert Lanting

Kunstenares Jildau Nijboer heeft het George Verberg Stipendium dit jaar gewonnen. Wethouder Cultuur Kirsten de Wrede maakte afgelopen donderdag de winnaar bekend tijdens een feestelijke bijeenkomst van Academie Minerva.

Het stipendium bestaat uit een prijs van 10.000 euro en is in het leven geroepen om jonge, talentvolle kunstenaars te ondersteunen bij hun ontwikkeling in het buitenland.

De jury heeft uit elf aanmeldingen vier genomineerden geselecteerd. Het valt de jury op dat alle kandidaten een internationale oriëntatie hebben en nieuwsgierig zijn om divers onderzoek te gaan doen. De jury werd getroffen door de goede voorbereiding en de gepassioneerde presentaties van de genomineerden.

Naast naamgever George Verberg bestaat de jury dit jaar uit: Dorothea van der Meulen (dean Academie Minerva en voorzitter van de jury), Nelleke Karst (Interieur Architect en hogeschooldocent/programmacoördinator opleiding Design), Frank Hutchison, (docent Autonome Beeldende Kunst) en Pete Silverstein (docent van de Docentenopleidingen Beeldende Kunst en Vormgeving).

Jildau Nijboer

De jury koos voor de kunstenaar van wie ze de thematiek gelaagd, multi-interpretabel en veelbelovend vinden. Jildau Nijboer is in 2022 afgestudeerd in Master of Arts in Fine Art and Design – Painting.

Nijboer gaat naar Oost-Europa. Haar projecten gaan over het “van binnen naar buiten kijken”. Ze gaat naar Vilnius en Tallinn, waar na de Tweede Wereldoorlog enorme gebouwen uit de puinhopen zijn herrezen. Zij wil onderzoek doen naar deze plekken, in contact komen met bewoners, verhalen vangen van achter en voor de deur.

De jury heeft er vertrouwen in dat Nijboer in staat zal zijn met haar inlevingsvermogen en toegankelijke persoonlijkheid de verschillende perspectieven in beeld te brengen, de enorme gebouwen in combinatie met de persoonlijke benadering.

Tentoonstelling Anne Fitas

Aansluitend aan de uitreiking werd de tentoonstelling ‘Little Light + Big Darkness’ geopend van Anna Fitas, winnaar van het stipendium 2021. Anna Fitas toont in deze tentoonstelling haar contrastrijke werk met een focus op licht en donker. Het afgelopen jaar bezocht ze diverse plekken in Noord-Scandinavië waar juist deze tegenstelling een belangrijk thema is. Fitas maakte tijdens haar reis een serie werken in verschillende vormen en technieken. Deze werken zijn te zien tot en met 9 februari in de Koepelzaal van Academie Minerva.

George Verberg Stipendium

Tijdens de uitreiking nam de heer Verberg afscheid. Wethouder De Wrede geeft aan dat de gemeente bezig is met een vernieuwde opzet van gemeentelijke stipendia en daarover met Academie Minerva en betrokkenen in gesprek gaat.

Het George Verberg Stipendium is in 2004 door de gemeente Groningen in het leven geroepen ter gelegenheid van het afscheid van George Verberg als directeur van de Nederlandse Gasunie. Het stipendium is bedoeld voor pas afgestudeerden van de bachelor- en masteropleidingen van Academie Minerva. De winnaar wordt in staat gesteld om maximaal 1 jaar in Oost-Europa, Duitsland, Polen of Scandinavië te verblijven.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen