Gemeente wil van Niemeyer-tabaksfabriek broedplaats voor kunst- en cultuursector, kantoren, bedrijven en instellingen maken

Foto: De Redactie

De gemeente Groningen wil van de Niemeyerlocatie aan de Paterswoldseweg onder andere broedplaatsen voor de kunst- en cultuursector maken. Woningbouw is op deze locatie van de voormalige tabaksfabriek volgens de gemeente niet aan de orde. Dat meldt de gemeente vrijdag.

De gemeente is met eigenaar British American Tobacco (BAT) in gesprek over de drie percelen die BAT wil verkopen.

Verbreden economische functie Niemeyer-fabriek

Naast kantoren en bedrijfsruimte voor commerciƫle bedrijvigheid wil het college praktisch geschoolden, startende ondernemers en kunst- en cultuurinstellingen een plek geven in de gemeente. Ook voor kunst- en cultuurinstellingen is er een plek nodig. De Niemeyer-locatie, dicht bij de binnenstad is daarvoor een ideale locatie.

Duidelijkheid over bestemming

De fabriekslocatie aan de Paterwoldseweg heeft op dit moment een bedrijfsbestemming. Op dit perceel is een Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) gevestigd. Omdat het college een (gedeeltelijke) bestemmingswijziging voor ogen heeft, kan zij het eerste recht van koop bedingen. Om aan de woningbouwafspraken te voldoen, zijn er binnen de gemeente voldoende andere locaties beschikbaar, vandaar dat het college woningbouw hier uitsluit.

Op de Peizerweg 109 waar het distributiecentrum staat, heeft de gemeenteraad in 2021 de Wet voorkeursrecht gemeenten gevestigd. Op deze locatie is in de toekomst een ontsluiting van de nieuwe woonwijk Suikerzijde voorzien. Tot die tijd kan het blijven functioneren als distributiecentrum.

De Theodorus Niemeyerstraat 1 heeft op dit moment een gemengde bestemming. Hier is zowel bedrijvigheid als woningbouw mogelijk. Herontwikkeling kan plaatsvinden binnen het geldende bestemmingsplan.

Landmark in de stad

Het Niemeyer-complex is van wezenlijk belang voor de identiteit en herkenbaarheid van Groningen. Het vertelt het verhaal van het industriƫle verleden van Groningen. Het behoud en herbestemming van in ieder geval het historische deel van het complex is het uitgangspunt. April vorig jaar maakte BAT bekend haar vestigingen in de gemeente Groningen per 1 maart 2023 te sluiten. Met de sluiting komt er een einde aan ruim twee eeuwen tabaksproductie in Groningen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen