Aantal bijstandsuitkeringen historisch laag in gemeente Groningen

Foto: De Redactie

Het aantal bijstandsuitkeringen dat de gemeente Groningen verstrekt is historisch laag. Sinds de invoering van de Participatiewet in 2015 is dit aantal nog nooit zo laag geweest, meldt de gemeente.

Op dit moment ontvangen 8.984 huishoudens een uitkering. In juni 2017 waren dat er 10.423 (het hoogste cijfer). De dalende trend heeft meerdere oorzaken. Enerzijds gaat het goed met de economie, anderzijds zet de gemeente met het Werkprogramma extra in op mensen die een bijstandsuitkering ontvangen. Voorbeelden hiervan zijn het Talentperron en Pilot Oost.

Het aantal uitkeringen korter dan één jaar neemt sterk af, mede door de gedaalde instroom in de bijstand. Het aantal mensen dat in bijstand instroomt is met een derde afgenomen, vergeleken met vijf jaar.

Het aantal huishoudens dat langer dan vijf jaar een uitkering heeft, neemt echter toe. Bijna de helft van de huishoudens in de bijstand heeft al langer dan 5 jaar een uitkering. De gemeente wil dat juist deze groep extra aandacht krijgt de komende tijd.

Wethouder Werk Carine Bloemhoff: “Groningen doet het in vergelijking met andere grote gemeenten goed en kan trots zijn op deze cijfers!”.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen