Gemeente Groningen presenteert sluitende begroting

Foto: De Redactie

Het college van B&W van de gemeente Groningen heeft de gemeenteraad een sluitende begroting 2023 aangeboden. De gemeente gaat fors investeren in de toekomst, maar de bestaanszekerheid van grote groepen mensen staat echter volgens de gemeente steeds meer onder druk.

De uit te voeren plannen en projecten staan in het coalitieakkoord “Het begint in Groningen – Voor wat echt van waarde is”, waarmee de gemeente zich hard maakt voor inwoners, ondernemers en organisaties die hierdoor geraakt zijn.

Wethouder Financiën Mirjam Wijnja: “Deze investeringen zijn in de herstelperiode als gevolg van de coronacrisis, de effecten van de oorlog in de Oekraïne en de stijging van energieprijzen en de verminderde koopkracht hard nodig. Het college wil haar inwoners en ondernemers ondersteunen in deze tijden en daarnaast toekomstbestendig investeren”.

Noodzakelijk en duurzaam investeren

De fysieke en sociale investeringsagenda blijft overeind en grote aanvullende bezuinigingen worden vermeden. Er wordt geïnvesteerd in een klimaatbestendige en CO2-neutrale gemeente. In de wijk- en dorpsvernieuwingen wordt meer groen toegevoegd en meer ruimte om elkaar te ontmoeten, te spelen en te recreëren.

Ook wordt er extra ingezet op het versterken van de schuldhulpverlening door een pauzeknop in te stellen. Om inwoners met inkomensarmoede te ondersteunen wordt daarnaast de toetsperiode van de individuele inkomenstoeslag van vijf naar twee jaar verkort en voor de kwijtschelding afvalstoffenheffing van drie naar twee jaar. Ook verwacht de gemeente in volgend jaar 1.450 tot 1.650 woningen op te leveren. Samen met de corporaties wordt ook geïnvesteerd in het verduurzamen van bestaande woningen. Om de energielasten direct naar beneden te brengen, worden inwoners geholpen met verduurzaming met behulp van energiecoaches en duurzaamheidsleningen.

Financiële situatie

Zonder adequate rijksfinanciering wordt het steeds moeilijker om de gemeentelijke dienstverlening op orde te houden. Vanuit regionale samenwerking blijft het college daarom met het Rijk in onderhandeling. Maar ook over een eerlijke herijking van het gemeentefonds, een adequaat accres vanaf 2026 en voldoende gemeentelijke middelen voor lokale uitvoering van het Klimaatakkoord. Wijnja: “Dit is geld waar we recht op hebben om te kunnen doen wat we moeten doen.”

Op 9 november spreekt en stemt de gemeenteraad over de begroting.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen