Gemeente Groningen ontvangt vier miljoen euro voor schoolgaande kinderen

Foto: Archief De Redactie

De gemeente Groningen heeft via het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) van het Rijk vier miljoen euro gekregen om de leer- en ontwikkelings achterstanden van leerlingen, die zijn ontstaan tijdens Corona weg te werken.

De gemeente heeft een plan gemaakt voor de besteding van deze middelen. Er is gekozen voor verdere uitbreiding van het al bestaande pakket aan maatregelen, die aansluiten bij de behoeften van kinderen en jongeren en bij de activiteiten die de scholen zelf al nemen.

Het pakket dat de gemeente samen met allerlei partners aanbiedt is verdeeld in 3 onderdelen:

Versterken van ontwikkelkansen van kinderen en jongeren. Een Voorbeeld hiervan zijn de zomeractiviteiten en activiteiten tijdens andere vakanties, zoals bijvoorbeeld speelfestivals, timmerdorpen en sport- en spelactiviteiten.

Versterken van sport, cultuur, taal en natuureducatie. Zo wordt gedacht aan het inzetten van bewegende taal- en rekenlessen als oppepper tijdens de schooldag. Er is een pakket ontwikkeld in Groningen voor de groepen 2 tot en met 7 voor taal en rekenen. Een reguliere les wordt vervangen voor een actieve les waarbij kinderen al bewegend antwoord geven. Het is bewezen dat bewegend leren goed is voor kinderen.

Versterken van hulp en zorg in het onderwijs. Een voorbeeld hiervan is Bounce, een volgens de gemeente bewezen effectieve weerbaarheidstraining bedoeld voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar. Het bevordert de veerkracht en weerbaarheid van jongeren en ook ouders worden betrokken bij de training. Ouders leren wat hun rol is en hoe ze hun kind kunnen ondersteunen bij ongerustheid of crisis. Vanwege de grote vraag vanuit het onderwijs is het budget hiervoor verruimd.

Naast de vier miljoen die de gemeente ontvangt, ontvangen de scholen zelf ook geld vanuit het Rijk. In totaal is er 8,5 miljard euro naar scholen in Nederland gegaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen