Definitief ontwerp herinrichting Dudok vastgesteld

Foto: Gemeente Groningen

Het definitieve ontwerp voor de herinrichting van Dudok aan het Diep is vastgesteld. Dat meldt de gemeente Groningen.

Het gebied, bij het voormalige tankstation bij de Ebbingebrug langs de noordoostelijke Diepenring wordt omgevormd tot een publieke plek met meer ruimte voor groen, ontmoeten, verblijfskwaliteit en meer kansen voor recreatie aan het water. “De plek kan uitgroeien tot een nieuwe openbare publiekstrekker van formaat, een hotspot die het Ebbingekwartier en de oude binnenstad met elkaar verbindt”, aldus de gemeente.

De herinrichting gaat 3,25 miljoen euro kosten. De gemeenteraad buigt zich binnenkort over het raadsvoorstel.

Water en veel groen

Voor de rijksmonumentale kademuur komt een grote houten vlonder. De steiger en de strook langs het water zijn voor iedereen toegankelijk. Ook speelruimte voor kinderen, een beeld van een benzinepomp en een watertappunt maken deel uit van het definitief ontwerp. Daarbij is er ruimte voor twee horecaterrassen en groen. De bestaande bomen blijven staan en er komen twintig nieuwe parkbomen waaronder bijvoorbeeld krentenboom, Judasboom en Japanse notenboom bij.

Als alle procedures zijn doorlopen kunnen de werkzaamheden in de loop van 2023 starten. Tegelijkertijd wordt ook het Dudok-gebouw gerestaureerd en verduurzaamd. De kosten daarvoor zijn begroot op 860.000 euro.

Voor de exploitatie van het Dudok-gebouwtje loopt ondertussen een selectieproces. Gezocht wordt naar een exploitant die het monumentale gebouw een invulling geeft met een uitnodigende uitstraling naar de omgeving; horeca behoort tot de mogelijkheden. Eind december 2022 wordt de definitieve exploitant bekend gemaakt.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen