Kick-off pilot Alliantie Gelijkspelen start vrijdag

Foto: CC BY-SA 2.0/Wikipedia Commons/ Benson Kua

Aanstaande vrijdag start de gemeente Groningen met de pilot Alliantie Gelijkspelen op Sportpark Corpus den Hoorn. Het doel is meer aandacht voor inclusiviteit in de sport en een veilige, prettige sportomgeving voor iedereen.

Het lijkt vanzelfsprekend dat je gewoon lid kunt worden van een sportvereniging en je je dan veilig en thuis voelt. Alleen is dat niet altijd het geval. Veel LHBTI+-personen voelen zich regelmatig buitengesloten. Soms zelfs zo erg, dat zij stoppen met sport. Als gemeente Groningen vinden we dat iedereen mee moet kunnen doen. Op 16 september is de feestelijke kick-off.

Ook het Huis voor de Sport Groningen, COC Groningen/Drenthe, Hanzehogeschool en het Alfa-college zijn bij de Alliantie aangesloten. “Gezamenlijk zetten wij ons in voor meer inclusiviteit in de sport en voor een algehele acceptatie van LHBTI+’ers bij sportclubs”, aldus de gemeente.

Belangrijke onderdeel van de Alliantie Gelijkspelen is de oprichting van een inclusieteam. Daarnaast worden er workshops voor het bestuur, trainers en leden van sportverenigingen georganiseerd om meer bewustwording te creëren. Ook wordt meegedaan aan de All Together Challenge in oktober. Om aandacht te vragen voor acceptatie van LHBTI+’ers bij sportclubs dragen sporters een regenboogband, regenboogveters en wordt de regenboogvlag door de clubs op het sportpark gehesen. Ook worden er komend schooljaar workshops gegeven op de betrokken onderwijsinstellingen om aandacht te vragen voor dit onderwerp.

Inclusieteam

Aan de pilot doen vier sportverenigingen mee op en rondom het sportpark. Dat zijn voetbalvereniging GRC, hockeyclub GHBS, tennisvereniging Cream Crackers en Groningen Atletiek. Het inclusieteam (een aantal leden van de betrokken verenigingen)helpen bij het creëren van draagvlak en om bewustwording rondom dit thema te versterken. En zo te komen tot een positief en veilig sportklimaat voor iedere sporter.

Ambassadeurs

Om het project Alliantie Gelijkspelen meer bekendheid te geven, is een aantal Groningse sporters gevraagd ambassadeur voor de pilot te zijn. Dit zijn: Jeffrey Klok (volleyballer bij Lycurgus), Robbin Blaauw (studentenatletiekvereniging Vitalis) en Mats van Wonderen (voetballer bij HFC’19). Via bijvoorbeeld social media vragen zij aandacht voor het thema.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen