Open Dag vernieuwd Stadhuis dinsdag

Foto: De Redactie

De deuren van het Stadhuis openen deze dinsdag van 12.00 tot 21.00 uur om het vernieuwde Stadhuis van binnen te bekijken. Het in 1810 gebouwde rijksmonument is de afgelopen twee jaar gerenoveerd, verbouwd en verduurzaamd.

Inwoners en bezoekers hebben dinsdag de primeur, want een dag later is pas de officiële opening met genodigden.

Het Stadhuis is inmiddels van buiten al weer langere tijd voor iedereen te zien. De gevels zijn opgefrist en gerenoveerd, de pilaren schoongepoetst. Er is dubbel glas geplaatst en het verfwerk oogt weer zoals het bij een neoclassicistisch gebouw past.

Binnen is de raadzaal op spectaculaire wijze verhuisd naar de zolderverdieping. Dat betekent dat op de begane grond een nieuwe imposante ontvangstzaal is ontstaan. De altijd al fraaie eerste verdieping heeft extra allure gekregen doordat alle 80 pilaren zijn gemarmerd.

Veel vertrouwde schilderijen uit de omvangrijke kunstcollectie, waaronder uiteraard de Paardenkeuring van Otto Eerelman, hangen weer in de diverse gangen. Het Stadhuis is ondertussen ook van het gas af. Het energielabel is door de verduurzaming van G naar A+++ gegaan.

De rode loper wordt uitgerold, de vlaggen hangen straks in top, bezoekers zijn welkom. Binnen worden zij op de Open Dag ontvangen door diverse deskundigen, raadsleden en bestuurders. Iedere bezoeker krijgt een informatieve folder waar het Stadhuis in alle facetten – historie, verbouw, anecdotes, kunst – is uitgelicht.

Om het extra gezellig te maken, staat eerst het aloude draaiorgel Pronkjewail, later op de middag een swingend dixielandorkestje vanaf het bordes. En ‘s avonds kan er – voor of na het bezoekje aan het Stadhuis – bij de trouwingang gedanst worden op heerlijke zomerse salsamuziek.

Meer informatie over de aanpak van het Stadhuis staat op gemeente.groningen.nl/aanpakstadhuis.

Lees ook: Open Dag vernieuwd Stadhuis op dinsdag 30 augustus

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen