Vijfduizend woningen versneld van het aardgas in Groningen

Foto: CC BY SA 3.0 / Wikipedia Commons/ via sportstatistieken.nl

Vijfduizend woningen in Selwerd, Vinkhuizen en Paddepoel worden versneld van het aardgas afgehaald en aangesloten op het duurzame Groningse warmtenet van WarmteStad. Dat maakte de gemeente Groningen vrijdagmiddag bekend.

In totaal ontvangen twaalf warmteprojecten in heel Nederland gezamenlijk 200 miljoen van het Nationaal Groeifonds, een initiatief van de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Financiën. Welk bedrag daarvan naar Groningen gaat wordt later bekendgemaakt.

Versneld over op duurzaam alternatief

Selwerd, Vinkhuizen en Paddepoel zijn de drie wijken die voor 2030 van het aardgas gaan en op het warmtenet worden aangesloten. Al bijna zesduizend woningen en gebouwen zijn of worden binnenkort aangesloten.

“De bijdrage van het Nationaal Groeifonds is een enorme impuls om het gebruik van aardgas versneld af te bouwen en over te stappen op een duurzaam alternatief dat het warmtenet is”, aldus wethouder Philip Broeksma van energietransitie. “Het aanleggen van de warmteleidingen is kostbaar, dus deze financiële bijdrage helpt ons om het voor alle partijen betaalbaar te houden.”

Erkenning gezamenlijke inzet voor warmtetransitie

Het Groningse warmtenet wordt zoveel mogelijk gevoed door lokale en duurzame warmtebronnen, zoals restwarmte van datacenters. Ook wordt er gekeken naar de mogelijkheden rond zonnewarmte. Hierbij wordt intensief de samenwerking met innovatiepartners gezocht. Dick Takkebos, directeur WarmteStad: “We werken aan een nieuw en toekomstbestendig Gronings energienetwerk, dat doen we samen mét onze omgeving. Denk aan partijen als woningcorporaties, bedrijven, bewoners, onderwijsinstellingen, coöperaties en wijkverenigingen.”

Overstapmoment eigenaren woningen

Het warmtenetwerk wordt in fases aangelegd. Dit betekent dat naast bedrijven en huizen van huurders, ook steeds meer woningen van eigenaren in Paddepoel, Selwerd en Vinkhuizen worden aangesloten. Op dit moment zijn dat koopwoningen in De Larix en kunnen bewoners van Selwerd-Zuid nu ook kiezen om over te stappen op het warmtenet.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen