Samenwerking tussen gemeente en Hospi Housing koppelt studenten aan gastgezinnen

Foto: De Redactie

De gemeente Groningen en Hospi Housing zijn een samenwerking aangegaan, vanwege de grote woningnood voor studenten. Per juli 2022 start een gezamenlijke campagne met als doel hosts en gastgezinnen te vinden voor de verhuur van een kamer in huis.

Hospitaverhuur

Het kamertekort in Groningen is enorm. Tegelijkertijd is er een grote groep mensen met een kamer over in huis. Hospi Housing biedt een oplossing door (internationale) studenten te koppelen aan lokale hosts en gastgezinnen. Uit ervaring blijkt volgens de gemeente dat deze manier van wonen een positief effect heeft op het welzijn van zowel de host als student.

Hospi Housing maakt persoonlijk kennis met alle hosts en gastgezinnen en helpt hen bij het tijdelijk in huis nemen van een student. Als host kun je gemiddeld 400 euro per maand verdienen en help je een student aan een veilige plek en een goede start in Groningen. Bij de matching wordt goed gekeken naar de wensen van de host en student. Studenten betalen een eenmalige fee.

Uitbreiding naar Groningen

Hospi Housing is reeds actief in Utrecht, Leiden en Maastricht. Het is de bedoeling in Groningen om een netwerk van gastgezinnen, hosts en studenten op te bouwen en vervolgens matches tot stand te brengen tussen vraag en aanbod. De overeenkomst tussen de gemeente en Hospi Housing is voor 2 jaar, met als doel honderd matches tot stand te brengen.

Hiervoor wordt nauw samengewerkt met de Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool, de Groninger Studentenbond, Shelter Our Students en Erasmus Student Network Groningen.

Proef in Groningen voor studiejaren 2022-2023 en 2023-2024

De samenwerking tussen de gemeente Groningen en Hospi Housing betekent dat het de komende twee studiejaren in Groningen tijdelijk toegestaan is om zonder vergunning een onzelfstandige kamer in huis te verhuren. Per studiejaar mag via Hospi Housing één kamer worden verhuurd voor een maximale periode van 6 maanden.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen