Gemeenteraad bespreekt mogelijkheid van gratis menstruatieproducten in Groningen

Foto: Pixabay

De gemeenteraad van Groningen bespreekt woensdagmiddag een voorstel om gratis menstruatieproducten ter beschikking stellen in openbare toiletten en gemeentelijke gebouwen.

Het onderwerp ‘gratis menstruatieproducten’ is aangedragen door het Comité Vrouwenstrijd Groningen, een samenwerking van een aantal politieke jongerenorganisaties. In de sessie van de gemeenteraad krijgt het Comité Vrouwenstrijd Groningen de gelegenheid het idee van kosteloze toegang tot menstruatieproducten toe te lichten.

Vervolgens zeggen de politieke partijen in de raad, gevolgd door het college van B&W wat ze van dit idee vinden. Daarna bepaalt de raad of en hoe het onderwerp een vervolg krijgt.

Menstruatiearmoede

Menstruatiearmoede (geen geld hebben voor tampons of maandverband) is volgens het Comité Vrouwenstrijd Groningen onderdeel van de armoedeproblematiek in Groningen.

“Wij vragen om kosteloze toegang tot menstruatieproducten in openbare toiletten en toiletten in gemeentelijke gebouwen”, zegt het comité in de aanvraag voor agendering van het onderwerp menstruatiearmoede. “Dit is een kleine moeite om mensen het dagelijkse leven makkelijker te maken.”

Slachtofferhulp

Voorafgaand aan de raadsessie over menstruatiearmoede is er een sessie over een ander onderwerp dat het Comité Vrouwenstrijd Groningen met burgeragendering aan de orde wil stellen: verbetering van slachtofferhulp. Volgens het comité moeten de sociale werkers in de wijken meer geld en tijd krijgen om de veiligheid van slachtoffers van (seksueel) geweld te verbeteren.

Verder moet de gemeente volgens het comité investeren in proactievere slachtofferhulp. “Niet afwachten tot mensen naar een meldpunt komen, maar kijken hoe slachtoffers zo snel mogelijk geholpen kunnen worden en hoe gewelddadige en dodelijke situatie voorkomen kunnen worden.”

Livestream

De raadsessie over betere financiering sociaal werk en slachtofferhulp is van 19.00 tot 20.10 uur en de sessie over kosteloze toegang tot menstruatieproducten is van 20.20 tot 21.30 uur in het tijdelijke stadhuis aan de Radesingel.

Belangstellenden kunnen erbij zijn. De sessie is ook thuis live te volgen via de livestream op de website van de gemeenteraad 

Politiek Vragenuur

Tijdens de Politieke Woensdag van vandaag is er ook het wekelijkse Politiek Vragenuur. Deze keer zijn er vragen over buitenreclame van gokbedrijven, steun aan ondernemers na de Emdenweg-brand, meldingsmogelijkheden geluidsoverlast bij evenementen, de opvang van vluchtelingen, de toegankelijkheid van warm water zwemmen in Kardinge en verkeersmetingen aan het Hoendiep bij de Poffert. Het Politiek Vragenuur is van 15.30 tot 16.20 uur en live te volgen via de livestream.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen