Nieuw kunstwerk van Peter de Kan in Engelse Park onthuld

Foto: Henk Tammens

In de nieuwe woonwijk Engelse Park staat sinds vrijdag een wachtershuisje. Kunstenaar Peter de kan heeft het kunstwerk ontworpen in opdracht van de gemeente.

‘Timbertown Folly’ is de naam van het houten huisje. Het werk brengt de geschiedenis van het gebied tot leven. Bij de officiële onthulling van Timbertown Folly, in het bijzijn van de kunstenaar, droeg voormalig stadsdichter Lilian Zielstra haar gedicht ‘Linie’ voor, dat het uitgangspunt vormde voor De Kans werk.

Zielstra’s gedicht roept de bijzondere historische gelaagdheid op die schuilgaat achter de nieuwbouwwijk in Zuid-Groningen. Ze verwijst naar drie opvallende aspecten: de Helperlinie, het ‘Engelse Kamp’ waar tijdens de Eerste Wereldoorlog Britse manschappen werden opgevangen en de hoge kantoortorens van Informatie Beheer Groep (het tegenwoordige DUO) en de Belastingdienst. De vier hoge torens, waarvan de laatste werd gerealiseerd in 1981, domineerden lang de skyline van Groningen. De laatste werd in 2011 afgebroken ten behoeve van de nieuwe woonwijk.

De onthulling werd feestelijk omlijst met een Engelse high tea voor de betrokkenen en omwonenden.

Over Timbertown Folly

De naam van het houten huisje verwijst naar een populaire cabaretgroep die in het Engelse Kamp ontstond en die door heel Nederland optrad. Folly betekent dwaas en is daarnaast de Engelse term voor een ‘nutteloos’ architecturaal element (denk: kunstmatig aangelegde ruïne of grot), zoals die vaak te vinden zijn in parken in Engelse landschapsstijl.

Bezoekers zijn welkom om het huisje binnen te lopen, er plaats te nemen en even te rusten of te wachten.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen