Gaswinningsplan NAM, aanpak extremisme en sportplannen in raadscommissies

Foto: Jan Buurma

Het gaswinningsplan van de NAM, een plan van aanpak tegen extremisme en de sportplannen van B&W om meer Stadjers aan het bewegen te krijgen zijn drie onderwerpen woensdag 11 mei in drie commissievergaderingen van de Groningse gemeenteraad.

De drie vergaderingen zijn in de oude raadzaal in het stadhuis op de Grote Markt. Ze zijn openbaar en ook live te volgen via de website van de gemeenteraad: groningen.nl/gemeenteraad.

NAM-winningsplan

In de commissie Financiën en Veiligheid om 13.00 uur kunnen de raadsleden hun mening geven over het gaswinningsplan van de NAM. Het gaswinningsplan vormt de basis van het besluit voor de langere termijn over de gaswinning in Groningen dat minister Kamp later dit jaar maakt.

Volgens het NAM-winningsplan blijft volgend jaar de huidige gasproductie van 27 miljard m3 gehandhaafd. De NAM stelt in dat plan dat de veiligheidsrisico’s van een productie van 33 miljard m3 volgens de meest recente inzichten binnen de vastgestelde normen vallen.

Het college van burgemeester en wethouders wil over de gaswinning de minister advies geven en vraagt daarvoor om input van de raad.

Verder komen allerlei ‘veiligheidsissues’ als extremisme en woninginbraken, buurtpreventie en veilig uitgaan in de binnenstad aan de orde in de commissie Financiën en Veiligheid.

Next City

De raadscommissie Ruimte en Wonen begint om 16.30 uur over onder meer het ‘startdocument’ Next City. Dit is “een omgevingsvisie voor de stad van morgen” voortkomend uit “het gesprek met de stad” over de toekomst van de stad, dat moet leiden tot een nieuwe visie voor Groningen.

Het gaat dan over een stad die mogelijk naar 250.000 inwoners groeit, 50.000 meer dan nu. Er zijn vijf “opgaven” geformuleerd rond onder meer werkgelegenheid, leefbaarheid en de energietransitie (van fossiele brandstoffen naar duurzame energie), waarover het stadsbestuur wil hebben met de Stadjers in zes conferenties in mei en juni. In het najaar van 2017 moet dat tot een definitieve omgevingsvisie leiden.

Drafbaan

Verder behandelt de commissie de gedeeltelijke wijziging van het bestemmingsplan Kranenburg-Stadspark waar de drafbaan onder valt. Het bestemmingsplan werd in 2014 al vastgesteld, maar de Raad van State vernietigde het gedeelte dat ging over de evenementen op de drafbaan. Er moest meer in komen te staan over het aantal en soort evenementen en het geluid. Er is nu een gewijzigd bestemmingsplan nadat is overlegd met het actiecomité Feesten uit Balans. Daarin zitten bewonersorganisaties uit omliggende buurten.

Sporttarieven

De sportplannen om meer Stadjers in beweging te krijgen staat om 20.00 uur gepland in de commissie Onderwijs en Welzijn. Sporten in de openbare ruimte krijgt volop aandacht. De tariefsverhoging is van de baan na kritiek vanuit de gemeenteraad en de Groningse sportwereld. Het college bespaart met andere maatregelen geld, bijvoorbeeld door kunstgrasvelden later te vervangen en verhoging van de tarieven voor recreatief schaatsen in Kardinge (plus 10 %).

Zeepkist

Verder komt de voortgang van het zogeheten Innovatieatelier Sociaal Domein aan de orde, waarmee het college de innovatie in de zorg wil stimuleren. Stadjers konden in december “op de zeepkist” hun initiatieven op dit gebied presenteren. De gemeente wil 19 van de 42 initiatieven honoreren met geld of ondersteuning, of beide. Voor innovatie is ruim drie miljoen euro beschikbaar.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen