Politieke Woensdag gemeenteraad van Groningen

Foto: De Redactie

Tijdens deze Politieke Woensdag van de gemeenteraad van Groningen zijn er de hele dag diverse soorten bijeenkomsten.

De dag begon met een werkbezoek aan VRIJDAG, het huis van de amateurkunst in Groningen. Een werkbezoek van de raad aanvragen is voor alle organisaties en verenigingen in Groningen mogelijk. Dat kan met het invullen van een aanvraagformulier voor een werkbezoek, te vinden op de homepage van de website van de gemeenteraad: gemeenteraad.groningen.nl. Een commissie van de raad neemt vervolgens het verzoek in behandeling.

Politiek Vragenuur

Woensdagmiddag is het Politiek Vragenuur in het tijdelijke stadhuis aan de Radesingel. Raadsleden kunnen dan mondelinge vragen stellen aan het college van B&W over een actuele kwestie. Ze krijgen dan gelijk antwoord. Dan kan omdat de vragen een dag eerder bij het college zijn aangeleverd zodat het college de tijd heeft om de vragen te onderzoeken voor de beantwoording.

Woensdag zijn er vragen over:

– regels ten aanzien van evenementen georganiseerd door horeca rond het Paterswoldsemeer;
– de gevolgen voor anti-leegstandbewoners door de opvang van Oekraïense vluchtelingen;
– betaald parkeren in Paddepoel, Selwerd en De Hoogte;
– gladde stenen in Vinkhuizen;
– en de piekopvang voor studenten in augustus tot en met oktober.

Tiny Houses

Om 16.30 uur is er in het tijdelijke stadhuis aan de Radesingel een korte raadsessie over zogeheten conformstukken. Dat gaat over raadsvoorstellen waarover de raad later die dag gaat stemmen en waarover weinig discussie wordt verwacht. In deze sessie kunnen raadsleden het college nog vragen stellen over deze onderwerpen. De raadsvoorstellen gaan onder meer over: Tiny Houses Westpark, Aanpassing bebouwde komgrenzen (Aanpak Ring Zuid) en de herhuisvesting Centrum naar Werk.

Aansluitend is er een aparte raadsessie over het raadsvoorstel ‘Vestigen Wet Voorkeursrecht Gemeente Esserberg in Haren’. Als de raad dit voorstel aanneemt, krijgt de gemeente Groningen voorrang bij de aankoop van gronden die achter sportpark De Esserberg in Haren liggen. Dat is met het ook op toekomstige planologische ontwikkelingen. “Speculatie wordt daarmee voorkomen’, aldus B&W. De gronden kunnen worden gebruikt voor mogelijke uitbreiding van het sportpark, dat nu uit z’n voegen barst, en natuurontwikkeling.

Motie Vreemd

Om 19.30 uur eindigt de Politieke Woensdag met een besluitvormende raadsvergadering in zaal Topweer in het Provinciehuis. Dan wordt ook Tim van de Vendel geïnstalleerd als tijdelijk raadslid voor GroenLinks ter vervanging van Ceciel Nieuwenhout die met zwangerschapsverlof is.

De raad besluit over de raadsvoorstellen die eerder op de dag aan de orde zijn geweest in raadsessies. Er is al 1 zogeheten motie Vreemd aangekondigd waarover de raad ook zal stemmen. Een motie Vreemd is een motie over een onderwerp dat niet op de agenda staat. Het gaat vaak over actuele onderwerpen.

Bevrijdingsfestival

De motie Vreemd die voor woensdag is aangekondigd gaat over het Bevrijdingsfestival in Groningen. De motie verzoekt het college in de subsidieverstrekking aan de organisatie van het Bevrijdingsfestival op te nemen dat het gratis moet zijn voor bezoekers, net als de toiletten. Het afgelopen Bevrijdingsfestival in Groningen kostte 5 euro, terwijl vrouwen voor gebruik van een toilet ook moesten betalen, mannen niet.

De complete agenda’s van de Politieke Woensdag en de raadsvergadering staan op gemeenteraad.groningen.nl.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen