Trudy Oosterhuis wint publieksprijs Hendrik de Vriesstipendium

Foto: © Niels Knelis

Beeldend kunstenaar Trudy Oosterhuis is zondag winnaar geworden van de publieksprijs van het Hendrik de Vriesstipendium. De prijs maakte Berndt Benjamins, wethouder Cultuur van de gemeente Groningen bekend tijdens Wildvang+.

Oosterhuis ontving de meeste online stemmen en wint daarmee een geldprijs van 1.000 euro. Het gewonnen geldbedrag kan zij gebruiken voor de ontwikkeling van haar carrière.

Een jury nomineerde zeven Groninger beeldende en literaire talenten voor het Hendrik de Vriesstipendium. Voor Beeldende Kunst ging het om Trudy Oosterhuis, Marnix Sixma, Davey Smand, Jessie Tam en Leonard Witte. In de categorie Literatuur werden Ivo Smit en Maartje Terpstra genomineerd.

De jury onder leiding van voorzitter Agnes Winter adviseerden het college van B&W om twee van hen tot winnaar te benoemen. Tijdens Wildvang op 11 december 2021 werd bekendgemaakt dat Leonard Witte en Ivo Smit het Hendrik de Vriesstipendium voor respectievelijk Beeldende Kunst en Literatuur 2021 wonnen.

Publieksprijs

Publiek kon vervolgens tot 10 januari online stemmen op de genomineerden voor de publieksprijs. Trudy Oosterhuis won met 49 procent van de stemmen.

Trudy Oosterhuis groeide op in Hornhuizen. In 2017 studeerde ze af aan Academie Minerva in de richting Docent Beeldende Kunst en Vormgeving. Materialen fascineren haar en staan centraal in haar werk dat ze maakt vanuit haar atelier in een voormalige koestal in Thesinge. Oosterhuis haalt materialen uit hun context. Afgelopen zomer deed ze onderzoek in het agrarische Groninger Ommeland. Uit het gebied haalde ze gedroogde klei, goot dit in epoxyhars en maakte hiervan een reeks panelen.

Met het stipendium wil ze hiermee verder: “Mijn doelstelling is om een vorm te vinden die zowel binnen als buiten de tentoonstellingsruimte geplaatst kan worden zodat ik in de toekomst ook deel kan nemen aan buitenexposities en mijn werk voor een groter publiek toegankelijk kan maken. Ik hoop hiermee voor publiek de drempel voor een bezoek aan een tentoonstellingsruimte weg te nemen.”

Het Hendrik de Vriesstipendium is samen met het George Verbergstipendium (beeldende kunst) en het Andrea Elkenbracht Fonds (klassieke en moderne muziek) onderdeel van het talentontwikkelingsprogramma van de gemeente Groningen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen