Gemeente biedt gratis ‘hout van hier’ aan

Foto: © Marleen Annema

Geïnteresseerde ondernemers, instellingen en particulieren kunnen binnenkort gratis hout ophalen bij de gemeente Groningen. Bij de actie onder de noemer ‘hout van hier’ gaat het om recent gekapt, onbewerkt hout uit de gemeente zelf.

Op dit moment liggen er 117 boomstammen in opslag bij de gemeente. Het gaat om verschillende boomsoorten van verschillende omvang en leeftijd. De stammen zijn gezaagd in lengtes tot maximaal 5 meter. De gemeente wil met deze actie het mogelijk maken om een boom weer terug te brengen naar de buurt waar hij is gekapt.

De te vergeven boomstammen worden binnenkort gepresenteerd op de website van de gemeente, compleet met foto en alle relevante gegevens, waaronder ook de plaats waar de boom heeft gestaan.

Als er meerdere belangstellenden zijn voor dezelfde boom, wordt de boom gegund aan degene die een socialere bestemming of duurzame toepassing noemt die het meest bijdraagt aan de lokale samenleving.

‘Hout van Hier’?

De gemeente kapt jaarlijks gemiddeld zo’n honderd bomen die door ziekte, stormschade of andere oorzaken een risico voor de veiligheid zijn geworden. ‘In de praktijk wordt dit hout vaak gebruikt voor het maken van pallets of het verdwijnt bijvoorbeeld als brandstof in biomassacentrales’, aldus wethouder Glimina Chakor (Duurzaamheid & Circulaire Economie). “Met ‘Hout van Hier’ willen we hoogwaardige toepassingen realiseren, want van hout kun je mooie dingen maken. Bovendien draagt het project bij aan onze ambitie, minder weggooien en meer hergebruiken zodat we in 2050 volledig circulair kunnen zijn.”

Belangstellenden krijgen nog de gelegenheid om het gekozen hout ‘live’ te zien en te keuren. De kijkdag vindt plaats op een nader te bepalen dag in april. Alle informatie wordt gepubliceerd op de webpagina: www.haalallesuitjeafval.nl/houtvanhier

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen