Solidariteitsbijeenkomst in Martinikerk: ‘Niet alleen oorlog tegen Oekraïne, maar aanval op democratische normen en waarden’

In de Martinikerk in Groningen vond een solidariteitsbijeenkomst ‘een moment van bezinning en solidariteit’ plaats met de Oekraïense ambassadeur Oekraïense ambassadeur in Nederland, Maksym Kononenko en burgemeester Koen Schuiling.

Behalve verschillende bestuurders waren ook een paar honderd mensen aanwezig bij de bijeenkomst, die georganiseerd was door de gemeente Groningen. Burgemeester Koen Schuiling hield een toespraak, waarin Schuiling begon met de ongefundeerde aanval, waarbij Rusland op 24 februari Oekraïne binnenviel. “Deze oorlog is begonnen onder valse voorwendselen en wordt aangewakkerd door een giftig mengsel van schaamteloze leugens en historische verzinsels”, liet Schuiling weten. “Deze onnodige strijd dient geen ander doel dan het bevredigen van de waanideeën van een dictator. Dit is Poetins oorlog.”

Volgens Schuiling wordt de oorlog niet alleen gevoerd tegen Oekraïne, maar is het een aanval op democratische normen en waarden. Ook in Groningen zijn veel mensen betrokken, door de opvang van vluchtelingen, het inzamelen van spullen en door te demonstreren.

Schuiling eindigde de toespraak met: “En ook in het kleine kunnen we van betekenis zijn. Laat boosheid je niet verlammen, maar help mensen in nood met kleren, onderdak of donaties. Laat propaganda je niet misleiden, maar vertrouw en steun erkende journalisten en wetenschappers. Laat geen wig drijven tussen jezelf en anderen, maar toon empathie en menselijkheid. Kleine daden van vriendelijkheid, kunnen een wereld van verschil maken. Laten we die wereld nastreven”.

De ambassadeur van Oekraïne in Nederland, Maksym Kononenko, sprak vervolgens een aantal woorden en een studente van de Hanzehogeschool droeg een gedicht voor. Tijdens de bijeenkomst werd ook een minuut stilte gehouden en het Oekraïense volkslied gespeeld.

Volgens een woordvoerster van de gemeente waren er ook Oekraïense studenten en landgenoten bij die gevlucht waren. “Het was een mooie opkomst”, zei ze. “De toespraken waren via tolken te volgen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen