Bouwproject Grote Markt Oostzijde Groningen wint NEPROM-prijs

Foto: Gemeente Groningen

Het bouwproject Grote Markt Oostzijde Groningen heeft de NEPROM-prijs 2021 gewonnen. “Een grote eer voor de stad Groningen”, aldus de gemeente Groningen.

Eerder werd het Forum als het beste gebouw van het jaar gekroond en nu krijgt de totale ontwikkeling van het gebied de hoogste eer.

“In de vakwereld staat deze prijs gelijk aan een Oscar”, aldus wethouder Roeland van der Schaaf. “Voor de gemeente is dit een grote eer en ook een groot compliment aan alle mensen die jarenlang aan dit fantastische project hebben gewerkt. Het stimuleert ons om daadkrachtig op tal van uitdagende plekken in de gemeente zo door te gaan”.

De prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan een gemeente en een marktpartij gezamenlijk. De winnende locatieontwikkeling Grote Markt Oostzijde betreft een langjarige samenwerking van de gemeente Groningen en ontwikkelaars VolkerWessels en MWPO. De NEPROM, de vereniging van projectontwikkelaars, wil met de prijs het grote belang van goede samenwerking tussen overheden en marktpartijen voor de hoogwaardige ontwikkeling van locaties onderstrepen.

Jury

Volgens de jury heeft de stad Groningen zichzelf met deze gebiedsontwikkeling hernieuwd op de kaart gezet, in de traditie van onder meer het Groninger Museum. ‘Het publieke Forum-gebouw is voor iedereen toegankelijk en blijkt een publiekstrekker van jewelste. Ook in de andere delen wisselen commerciële en maatschappelijke functies elkaar af waarbij ook ruimte is gegeven aan lokaal talent’, aldus het juryrapport.

De prijs benadrukt het twintig jaar lang noest doorwerken aan een even ingewikkeld als uitdagend project: hoe maak je van een vergeten en afgebladderd stukje stad een dynamisch nieuw geheel dat die kant van de binnenstad volop nieuwe impulsen biedt.

Het grote succes van het project Grote Markt oostzijde – stap voor stap bebouwing van de oostwand, ontwikkeling van het Forum én de zuidzijde van de Nieuwe Markt – laat andere projecten uit Rotterdam, Amsterdam en Eindhoven achter zich.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen