Ontwikkeling Europapark: meer woningen, kantoren, groen en verkeersaanpassingen

Foto: Gemeente Groningen

De komende jaren wordt de ontwikkeling van het Europapark verder afgerond. Het gaat om een mix van extra woningen, kantoren en commerciële dienstverlening. Dat meldt de gemeente Groningen.

Ook betekent dat er verkeerskundige aanpassingen nodig zijn, zodat het Europapark nog aantrekkelijker wordt. Daarnaast krijgen het groen en de verduurzaming van de wijk een extra impuls.

Sinds 2000 is er op de plek waar de Hunzecentrale met zijn vijf pijpen stond, gebouwd aan het Europapark. Eerst waren er de Mediacentrale en woonwijk De Linie, gevolgd door de Euroborg met zijn voetbalstadion, bioscoop, supermarkt en Noorderpoort-opleidingen.

De volgende projecten in de reeks waren kantoren langs de Europaweg, de Stoker en de Brander, spoorwegstation Europapark, het Alfa-college, het gemeentekantoor en woningbouwprojecten zoals Hete Kolen, Leyhoeve, Lunettenhof, Powerhouse en diverse kleinere ontwikkelingen. Het groen ingerichte Helperpark langs het Winschoterdiep completeerde het geheel. In twee decennia is een stedelijk gebied ontstaan met tot nu toe 1126 wooneenheden en (inclusief de Kempkensberg) 142.384 m2 kantoorruimte dicht bij de binnenstad en de ringweg.

Ontwikkellocaties

Het Europapark kent nog een aantal ontwikkellocaties, zoals parkeerterrein P2. Het college wil snel beginnen met de ontwikkeling van deze kavel. Er is ruimte voor een gemengd programma van ongeveer 70.000 m² nieuwbouw, waarvan het voorkeursscenario de helft voor wonen en de helft voor commerciële voorzieningen is. Binnenkort worden hiervoor ontwikkelaars uitgenodigd. Inmiddels verkent de gemeente met een ontwikkelaar de kantoorontwikkeling op de kavel op de hoek van de Europaweg en de Boumaboulevard.

Ook is de gemeente samen met corporatie Nijestee bezig met een programma voor sociale woningbouw aan de Tonkensstraat. Daarnaast is de gemeente in gesprek met de Politie voor een nieuw politiebureau langs het Helperpark/Oude Stamspoor in de nabijheid van de sporthal, in plaats van het oude complex aan de Rademarkt. De ontwikkeling van de skivijver langs de Europaweg komt tenslotte dan als laatste in beeld. Op dit moment is er geen noodzaak voor verdichting binnen het huidige plangebied dan wel uitbreiding, maar gezien de verwachte groei van de gemeente gaat de gemeente wel onderzoeken waar deze mogelijkheden eventueel liggen.

Voor deze ontwikkelingen wordt de Boumaboulevard aangepast als centrale as, en meer als laan ingericht, waarbij er ook meer aandacht komt voor een gemakkelijkere oversteekbaarheid. Ook de kruising met de Verlengde Lodewijkstraat wordt overzichtelijker en veiliger gemaakt. Deze straat zelf rondom het gemeentekantoor krijgt een ruimer profiel, zodanig dat automobilisten en (steeds meer) fietsers over en weer veiliger kunnen passeren.

Sportieve route

Er komt bovendien meer groen. Dat biedt langs het Winschoterdiep mogelijkheden om een doorlopende sportieve route dan wel ommetje door het Europapark te laten lopen die verschillende gebieden en doelgroepen met elkaar verbindt. Verschillende extra voetgangersbruggen zijn daartoe ook in beeld.

In de toekomst kan dit rondje Europapark worden aangesloten op het te ontwikkelen Zuiderplantsoen dat als gevolg van de Aanpak Ring Zuid zal ontstaan.

Het college van B&W werkt de plannen nu uit en vraagt de raad in de loop van volgend jaar om een krediet.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen