Samenwerking voor de eerste 700 woningen in stadsdeel De Suikerzijde

Foto: © Henk Tammens

Voor de realisatie van de eerste 700 woningen met bijbehorende voorziening in het nieuwe stadsdeel De Suikerzijde gaat de gemeente Groningen een partnerschap aan met Dura Vermeer en corporaties Nijestee en Patrimonium. Als alles volgens planning verloopt, start de bouw eind 2023, meldt de gemeente.

De vier partijen zetten hun handtekening daarvoor tijdens een bijeenkomst op het dak van het oude Zeefgebouw. De Suikerzijde wordt met een omvang van 160 hectare en de ligging nabij de binnenstad een zelfstandig functionerend en levendig stadsdeel met uiteindelijk 5.000 woningen en ruimte voor verschillende woonvormen, werken, leren en recreëren. De Suikerzijde wordt daarmee de stad van de toekomst.

Voor de ontwikkeling hiervan heeft de gemeente kennis en kunde nodig van een markpartij en corporaties met pioniersgeest en lef. “De nood is hoog, dat realiseren we ons allemaal. Als gemeente hebben we er alle vertrouwen in dat we voor deze belangrijke opgave de juiste partners hebben gevonden. We hebben geen tijd te verliezen en gaan volop aan de slag” aldus wethouder Roeland van der Schaaf.

In totaal komen in De Suikerzijde ongeveer 5.000 woningen. De eerste fase bestaat uit vier bouwvelden met in totaal 700 woningen. Hiervan zijn 300 woningen bedoeld voor sociale huur en middenhuur. Zo levert De Suikerzijde een belangrijke bijdrage aan het terugdringen van het tekort aan betaalbare woningen en wordt het een stuk ongedeelde stad voor iedereen.

Planning

De partijen maken samen een plan voor de eerste vier bouwvelden. Dat plan is in de zomer van 2022 klaar, waarna de uitwerking op gebouwniveau volgt en de voorbereidende werkzaamheden en verkoop starten. De planning is dat de bouw van de eerste woningen eind 2023 start.

De Suikerzijde

De Suikerzijde wordt het nieuwe, toekomstgerichte stadsdeel op het terrein van de voormalige Suikerfabriek. Vlakbij het centrum van de stad. De Suikerzijde wordt stedelijk en stoer, maar ook groen, royaal en uitnodigend. Er komen zo’n 5000 woningen en diverse commerciële- en maatschappelijke voorzieningen.

Kijk voor meer informatie: gemeente.groningen.nl/suikerzijde

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen