Vijf kunstenaars en twee schrijvers genomineerd voor Hendrik de Vriesstipendium

Archief De Redactie
Foto: Gemeente Groningen

De vijf genomineerden, die geselecteerd zijn voor het Hendrik de Vries Stipendium beeldende kunst zijn Trudy Oosterhuis, Marnix Sixma, Davey Smand, Jessie Tam en Leonard Witte. Voor het stipendium Literatuur zijn de schrijvers Ivo Smit en Maartje Terpstra de genomineerden. Dat heeft de gemeente maandag bekendgemaakt.

De vakjury selecteerde de genomineerden uit totaal 17 aanmeldingen. De jury was enthousiast over een aantal inzendingen door de kwaliteit van hun portfolio en de originaliteit en uitbundigheid van hun plannen.

Literatuur

Bij de inzendingen voor Literatuur valt de variƫteit aan verschillende uitingsvormen op, waarbij er wordt getracht om op een activistische manier een breed publiek te bereiken.

Beeldende kunst

Bij de inzendingen voor beeldende kunst zag de jury veel plannen met een focus op artistiek onderzoek, waarbij de effecten van de coronacrisis doorklinken in een grote aandacht voor (zelf)reflectie, de omgeving en de medemens.

Stipendium en Publieksprijs

Twee genomineerden maken winnen een stipendium (beurs) van 6.000 euro. De genomineerden maken daarnaast kans op een publieksprijs van 1.000 euro. Begin december kan er online gestemd worden. De genomineerde met de meeste stemmen ontvangt deze publieksprijs.

De jury bestaat dit jaar uit Barend van Heusden, Bart Nijstad, Chantalla Pleiter, Lejo Siepe, Sandra van Voorst en Agnes Winter (voorzitter).

Het Hendrik de Vriesstipendium

Het Hendrik de Vriesstipendium bestaat sinds 1986. De gemeente Groningen heeft het stipendium ingesteld als jaarlijks terugkerende aanmoedigingsprijs voor jonge, talentvolle Groninger kunstenaars om de artistieke ontwikkeling van deze Groninger talenten stimuleren.

Zaterdag 11 december maakt wethouder Cultuur Berndt Benjamins de door de jury gekozen winnaars bekend tijdens Wildvang bij Kunstpunt Groningen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden