Inrichtingsplan Grote Markt gereed

Foto: Gemeente Groningen

Het inrichtingsplan voor de Grote Markt is definitief vastgesteld. Dat meldt de gemeente. De kosten van de herinrichting bedragen 14 miljoen euro.

Het gedetailleerde plan laat enerzijds de karakteristieke grootsheid van het plein intact en anderzijds maakt het plan een aantrekkelijk plein om er te verblijven. Eind dit jaar neemt de gemeenteraad een besluit over het definitieve voorstel en de voorgestelde financiële dekking.

De Kattenbrug is naar verwachting in februari klaar voor gebruik. De bussen rijden dan niet meer over Grote Markt. Dat betekent volgens de gemeente dat de herinrichting in de loop van de lente kan beginnen.

Respect voor historie met eigentijdse aanpassingen

Aan de oostzijde van de Grote Markt komen bomen. De nieuw toegevoegde bomengroep wordt op voorstel van B&W een mix voor van gleditsia’s, robinia’s en honingbomen. In een speciale zone langs de randen rond het middenplein komen zowel de commerciële terrassen als de vele extra openbare zitgelegenheden. Die verschillende sfeerplekken rondom worden als het ware in een lijn opgebouwd samen met speelaanleidingen, bomen en verlichting.

In de zomer is er in die zone aan de noordzijde een waterpartij. Op dezelfde plek kan er in de winter mogelijk ook geschaatst worden. Naast de boomgroep komen er in aanvulling op de bestaande platanen ook nieuwe platanen aan de zuidzijde en noordwestzijde en een iep op het Waagplein.

De bestrating krijgt een overwegend beige-gelige kleur.

Let’s Gro

Tijdens het toekomstfestival Let’s Gro is er volop aandacht voor de nieuwe Grote Markt. Drie dagen lang is er in het Forum een tentoonstelling over het ontwerp te zien met een grote maquette. Op zaterdag zijn er twee talkshows waarin de plannen vanuit verschillende invalshoeken worden toegelicht. Zo is er drie dagen lang op de 4e verdieping een speciale expositie met een grote maquette.

In de Rabo Studio zijn op zaterdag om 15.00 en 17.00 uur twee talkshows die het plan en zijn onderdelen belichten en de aandacht vestigen op de hoeken van het plein die bouwkundig aandacht verdienen.

Kijk voor meer informatie staat op jouwgrotemarkt.groningen.nl en letsgro.nl.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden