Eerste koopwoningen Groningen sluiten aan op warmtenet

Foto's door Pjotr Wiese via gemeente Groningen.
Foto: Pjotr Wiese

In De Larix in de wijk Selwerd stapt ruim 60 procent van de eigenaren van de 25 koopwoningen over op het warmtenet van WarmteStad. Dit zijn de eerste eigenaren van koopwoningen, die in Groningen op deze manier van het aardgas afgaan, meldt de gemeente.

Eerder al werden corporatiewoningen en gemeentelijke gebouwen aangesloten op het warmtenet. Bij de aanleg van het warmtenet voor corporatiewoningen bleek dat ook particuliere koopwoningen aan te sluiten zijn.

Voor de eigenaren van de koopwoningen die overstappen op het warmtenet zijn er, dankzij subsidie, geen kosten aan verbonden. De eigenaren betalen uitsluitend de overstap op inductie koken. Met deze laatste overstap wordt de woning volledig aardgasvrij. De eigenaren werkten voor deze overstap samen met WarmteStad, de gemeente en energiecoöperatie Grunneger Power.

Alternatief voor aardgas

Groningen wil in 2035 van het aardgas af zijn. Wethouder Energietransitie Philip Broeksma hoopt dat meer woningeigenaren zullen volgen. “Groningen voelt letterlijk de urgentie om van het aardgas af te gaan. Een warmtenet is een duurzaam en ook betaalbaar alternatief voor aardgas in woningen die gebouwd zijn in de jaren ‘60 en ‘70. Daarom ben ik blij dat deze eigenaren overstappen”.

Betaalbaar

Theo Venema, business developer WarmteStad: “Dit is een goed voorbeeld van samen optrekken in de energietransitie. Uiteraard speelt de vraag bij de bewoners; ik wil wel van het aardgas af, maar wat ga ik voor het warmtenet betalen? Ondanks de gestegen energieprijzen betalen onze klanten minder dan een huishouden dat een vergelijkbare woning met aardgas verwarmt. Zo kunnen onze klanten van het aardgas zonder daar meer voor te moeten betalen”.

Een aantal eigenaren kiest ervoor om nu nog niet mee te doen, omdat Zij bijvoorbeeld net een nieuwe CV-ketel hebben of de ervaringen van buren afwachten.

Meer koophuizen aansluiten

De drie partijen verkennen in het project Buurtwarmte of meer koophuizen in Selwerd, Paddepoel en Vinkhuizen kunnen aansluiten op een warmtenet.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen