Speciale ceremonie bij anti-kernwapenmonument Emmaplein

Foto: Google Maps

Burgemeester Koen Schuiling zet vrijdag 15 oktober het anti-kernwapenmonument op het Emmaplein in de spotlights. Tijdens een Bijeenkomst voor de Vrede wordt aandacht gevraagd voor de internationale strijd tegen kernwapens.

Vorig jaar ondertekende Schuiling het ICAN Cities Appeal. Met de ondertekening ondersteunt de gemeente Groningen de internationale strijd tegen kernwapens. De burgemeester riep daarmee de regering op om het kernwapenverdrag van de VN te ondertekenen. Dit gebeurde op initiatief van gemeenteraadsleden Jan Visser en Marten Duit, Pieter Augustijn (kunstenaar) en Harry van Velsen (Tribunaal voor de vrede).

“Veel Groningers zullen het monument aan het Emmaplein passeren zonder zich te realiseren waar het toe dient. Dat is zonde. In de wereld zijn er nog steeds 13.500 kernwapens, die na één druk op de knop een stad, tienduizenden levens en een complete leefomgeving kunnen verwoesten. Daar moeten we aandacht voor blijven vragen, zodat we een kernwapenvrije wereld dichterbij kunnen brengen”, aldus burgemeester Schuiling.

Ceremonie

Door corona kon vorig jaar geen publiekelijke aandacht gegeven worden aan de ondertekening. Met een ceremonie bij het eerste en enige anti-kernwapenmonument in Nederland, gebeurt dat nu alsnog.

Bij de ceremonie wordt vrijdag gesproken door onder andere de initiatiefnemers, de burgemeesters Schuiling en Hellegers van de gemeente Uden en stadsdichter Myron Hamming. Daarnaast wordt er muziek ten gehore gebracht en leggen kinderen, waaronder kinderburgemeester Samuel, duizend gevouwen kraanvogels bij het monument. De kraanvogel staat onder andere symbool voor vrede, geluk, wijsheid en gezondheid.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen