WEEVA,’Woon- en Eethuis voor Allen’, ontvangt erepenning ter ere van 150 jarig jubileum

Foto: CC BY-SA 3.0/Wikipedia Commons/ Wutsje

Burgemeester Koen Schuiling reikte maandagavond de Erepenning van de gemeente Groningen uit aan de WEEVA, Woon- en Eethuis voor Allen, ter gelegenheid van hun 150 jarig jubileum.

Met het toekennen van de Erepenning drukt het gemeentebestuur zijn waardering uit voor jarenlang uitmuntende gastvrijheid van de WEEVA.

Het was maandag exact 150 jaar geleden dat de deuren opengingen van restaurant WEEVA (het Woon- En Eethuis voor Allen) aan het Zuiderdiep. Op 4 oktober 1871 werd, toen de ‘Groninger Volksgaarkeuken’, geopend.

Het verschaffen van goedkope maaltijden is een initiatief van een aantal Groningers uit de gegoede burgerij. Het succes van de Volksgaarkeuken leidde in 1875 tot uitbreiding met 26 slaapvertrekjes en een gezelschapszaal. Met deze toevoeging veranderde de naam in 1878 in ‘NV Groninger Volksgaarkeuken en Kosthuizen’.

In 1929 werd het pand, waarin de gaarkeuken en het kosthuis waren ondergebracht, omgedoopt tot het ‘Woon- En Eethuis Voor Allen’. Al gauw werd het een begrip en in de volksmond beter bekend als de WEEVA! Deze naamsverandering ging samen met een enorme uitbreiding van het pand aan de achterzijde. Het huidige vooraanzicht komt 4 jaar later tot stand. In 1930 begint een gouden periode. Meerdere busmaatschappijen hebben hun vaste standplaats voor de deur en niemand kan om het goedkope hotel en eethuis heen. Eind jaren 60 gaat het slechter, maar de WEEVA kwam de moeilijke tijden te boven.

In 2002 veranderde de naam in ‘Martini Hotel’. Tevens opende in 2009 het hostel Bud Gett Hostels zijn deuren aan de Rademarkt. In 2005 keerde de naam ‘Woon- en Eethuis Voor Allen’ terug op de gevel als eerbetoon aan de rol die WEEVA meer dan 100 jaar in Groningen heeft gespeeld. Sinds 4 oktober 2011 zijn bij ‘Weeva’ weer betaalbare, oer-Hollandse maaltijden te nuttigen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden