Stadsbeiaardier Auke de Boer met pensioen

Foto: Gemeente Groningen

Deze donderdag neemt stadsbeiaardier Auke de Boer afscheid met een concert vanaf de Martinitoren. Afgelopen voorjaar ging de Boer met pensioen.

Tussen 19.30 en 20.30 uur is het zogenaamde in- en uitluiden van de oude en nieuwe beiaardiers, waarbij Auke de Boer en de nieuwe beiaardiers, Maurits Bunt en Bob van der Linde, diverse nummers van uiteenlopende genres zullen spelen. Onder andere Sonata a Cimbalo Solo (Sijbrandus van Noordt), Lady Jane (Rolling Stones), La Clemenzo di Tito (Wolfgang Amadeus Mozart) en Menuet en Trio (Staf Nees). Het concert wordt afgesloten met Multiplicity (Jacques Maassen), een spektakelstuk voor 2 beiaardiers en 12 luidklokken.

Auke de Boer is 31 jaar stadbeiaardier in Groningen geweest en speelde op Koningsdag 2021 zijn laatste concert. Veel Stadjers hebben in de afgelopen jaren – bewust of onbewust – van het werk van Auke de Boer kunnen genieten. Hij bespeelde iedere zaterdagochtend, dinsdag tussen de middag en op feestdagen live het carillon van de Martinitoren. En daarnaast zorgde hij ervoor dat de speeltrommel van de beiaard regelmatig van nieuwe liedjes werd voorzien.

Auke de Boer was niet zomaar een stadbeiaardier, maar wist met zijn bijzondere instrument bijzondere dingen voor de stad te doen. Hij was altijd op zoek naar nieuwe liedjes die hij om kon zetten naar de beiaard om zo weer nieuw publiek te bereiken. Hij vond het leuk om in te spelen op de actualiteit en qua muziekkeuze aan te haken bij evenementen die in Groningen waren. Veel Stadjers zullen zich herinneren dat, toen de Rolling Stones in 1999 in het Stadspark speelden, de dagen ervoor liedjes als Lady Jane, Angie en Ruby Tuesday van de Martinitoren klonken.

En toen het Nederlands Elftal in 2010 in de finale van het wereldkampioenschap voetbal stond, zette Auke de Boer ‘Wij houden van Oranje’ op de speeltrommel.

Auke de Boer speelde met enige regelmaat verzoeknummers van Stadjers op de beiaard. Hij vond dat inwoners van Groningen mede mochten bepalen wat er op het instrument gespeeld werd. Ook speelde hij volgens de gemeente een belangrijke rol in de promotie van de beiaard en de carillonmuziek bij kinderen en jongeren door allerlei samenwerkingsprojecten met scholen in en om de stad aan te gaan, waaronder de organisatie van luisterwedstrijden.

Voor Auke de Boer zelf was een hoogtepunt in zijn carrière wat er gebeurde na het spelen van een medley van Rolling Stones-nummers eind 2020 bij de opening van de tentoonstelling Unzipped in het Groninger Museum. Het filmpje van Mick Jagger hierover op Instagram – Paint it black op de klanken van het carillon – dat de hele wereld overging. Ook een bezoekje van Lou Reed was een hoogtepunt. Reed gaf een concert in de stad en hoorde zijn eigen nummer van de toren komen. Hij bleef vervolgens de hele middag bij Auke de Boer in de toren blijven hangen.

Van het afscheid van Auke de Boer, het ‘in- en uitluiden’ van de oude en nieuwe beiaardiers kunnen alle Stadjers mee genieten.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden