Keurmerk ‘Alcoholbewuste Sportkantine’ uitgereikt aan zeven sportkantines in Groningen

Foto: Publiek Domein

Het keurmerk ‘Alcoholbewuste Sportkantine’ werd dinsdagmiddag uitgereikt aan zeven sportverenigingen uit de gemeente Groningen door wethouder De Rook.

Het keurmerk betekent dat de clubs ervoor zorgen dat de jeugd veilig kan sporten zonder in aanraking te komen met alcoholgebruik of –misbruik.

Voetbalverenigingen Lycurgus en Be Quick 1887, de korfbalclubs ROG, Nic./Alfa-college en KV Hoogkerk, rugbyclub Groningen en tennisvereniging van Starkenborgh zijn de zeven sportverenigingen, die het keurmerk uitgereikt kregen.

De sportclubs hebben een aantal spelregels bedacht om alcoholgebruik onder jongeren in sportkantines te voorkomen. De afspraken hierover zijn vastgelegd in een keurmerk Alcoholbewuste Sportkantine.

Sport en alcohol

Wereldwijd drinken Nederlandse jongeren de meeste alcohol. Veel en vaak drinken is niet goed voor de conditie. Alcohol en sport zijn daarom geen goede combinatie.

Keurmerk Alcoholbewuste Sportkantine

De gemeente Groningen voert een actief alcoholbeleid om alcoholgebruik onder jongeren terug te dringen. Sportkantines hebben op initiatief van GGD Groningen en het Huis voor de Sport een aantal maatregelen genomen, zoals:

  • De barvrijwilligers van de clubs volgden afgelopen jaar een instructie verantwoord alcoholschenken;
  • De clubs dragen het alcoholpreventiebeleid nadrukkelijk uit zoals bijvoorbeeld frisdrank goedkoper aanbieden dan alcoholhoudende dranken;
  • Alcoholreclame langs de sportvelden of in de kantine is verwijderd;
  • Tijdens jeugdactiviteiten wordt geen alcohol geschonken in de kantine.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden